DIY: zo open je je eigen bibliotheek

Books in Boxes

Katelijne

Je spaarvarkentje mag heel blijven, want voor je eigen bibliotheek heb je geen kruiwagens vol boeken of een gigantisch gebouw nodig.

Je ziet ze soms langs de weg, uit de kluiten gewassen vogelhuisjes met boeken in. De kasten bestaan in alle vormen en maten, van boomstammen tot staande antieke klokken en lijken lukraak op je pad te zijn opgeschoten. Of die arme boeken geen liefde meer krijgen en als zielige puppies achtergelaten zijn? Integendeel, lezen wordt er net door gepromoot. 

"The smallest bookstore still contains more ideas of worth than have been presented in the entire history of television." 

- Andrew Ross

Wat is het?

Het is een fenomeen dat al razend populair is in de VS, waar zo'n constructie de naam Little Free Library  (LFL) kreeg. Onder het motto "take a book, return a book" proberen de creatieve geesten achter het project mensen aan het lezen te krijgen en tegelijk ook een gemeenschapsgevoel te creëren.  

Ook in ons Belgenlandje duiken ze steeds vaker op in het straatbeeld. Books in Boxes, een initiatief van Christoffel Couck, verspreidt de leeskriebel in ons land. Zijn missie: LFL en bookcrossing (dat eerder al eens uitgetest werd door BILL), even populair maken als in de VS.    

Hoe werkt het?

De werkwijze is heel eenvoudig: je neemt een boek uit de kast, je leest het en plaatst het boek, of een ander exemplaar, terug in de mini-bibliotheek. Ook de boeken die niet meer in je uitpuilende boekenkast passen, kan je er kwijt. Het leuke aan het project is dat de inhoud van de bibliotheekjes steeds wisselt en je als een ware avonturier op verkenning gaat, niet wetende wat je zal aantreffen. 

Nog een voordeel met de reguliere bib: bij deze formule bestaan er immers geen boetes voor laattijdig boeken inleveren en je wordt niet verbannen uit het boekenparadijs wanneer een boek per ongeluk op mysterieuze wijze verdwijnt.

Hoe begin je eraan?

Kies je plek

Eerst en vooral kies je een plek uit waar jouw kleine stukje paradijs zal ontstaan. Meestal kiezen literatuurliefhebbers ervoor om een wisselbox in hun voortuin te plaatsen. Of je vraagt aan je gemeente of stad of er je eentje op een openbare plek kan plaatsen. 

Zwerfkastje in Geel

Bouwen maar

Tijd om je van je meest creatieve kant te laten zien. Knutsel zelf een huis voor je boeken in elkaar en laat je daarbij inspireren door de hersenspinsels op de Pinterest- of Instagrampagina van LFL. De bezielers van LFL moedigen nieuwe stewards aan om gerecycleerde materialen te gebruiken en ervoor te zorgen dat de inwoners niet gereduceerd worden tot vochtige pannenlappen, onleesbaar door de laag schimmel.

Ben je geen handige harry, maar wil je toch graag je buren literair opvoeden, dan kan je hier of hier ook een kant-en-klaarhuisje aankopen.

“I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”

- J.L. Borges

 

Sharing is caring

Tijd om jouw boekenervaring met de rest van de wereld te delen. Of toch met je buurt. Vul je boekenkast met leuke boeken, die de levens van andere mensen zullen verrijken. Sommige enthousiastelingen kiezen ervoor om ook een notitieboek achter te laten waarin lezers hun mening over een verorberd boek kunnen neerpennen. 

Een bibliotheek runnen is serious business en je wil de volledige ervaring. Registreer je creatie op de site van Books in Boxes. Je boekenhotel verschijnt dan op de kaart, waardoor andere mensen je boekenpracht gemakkelijk kunnen terugvinden.

 “So many books, so little time.”

- Frank Zappa

 

Boeken lenen?

Laten we eerlijk zijn, een leesbril aan een gouden kettinkje, het staat je niet en de job van bibliothecaris is je dus niet op het lijf geschreven. Bovendien krijg je kippenvel van de gedachte enkele van je papieren kindjes te moeten afstaan.

Toch wil je nieuwe pareltjes ontdekken. Als het dan ook nog eens gratis is, ben je helemaal niet meer te houden. Raadpleeg de kaart op Books in Boxes of klik hier, voor de niet geregistreerde boekentillen, twiet-o-theken en boekenrijen in je buurt. Ook in Wallonië kregen al vele boeken een box

Twiet-o-theek in Tienen

 

Nog niet genoeg? Neem zeker een kijkje op de Facebookpagina van Books in Boxes en Little Free Library.