Economie in (begrijpelijke) boekenvorm

Darryl Cunningham - Yanis Varoufakis - Ha-Joon Chang

Inge

Economie. Een beladen woord dat dagelijks kranten vult en discussies hoog doet oplaaien. Een steunpilaar van onze samenleving. En toch. Geen gemakkelijke materie. Hoewel het niet nodig is om nu meteen een universitaire graad op te strijken, kan het toch handig zijn de basics goed onder de knie te hebben.

Vooraleer je je verwacht aan een driestappenplan met veel cijfers en ingewikkelde begrippen: het kan ook eenvoudiger. Met volgende boeken in de hand, ben je zo mee met de basisprincipes van de economie.

In stripvorm

"Een niet te missen boek", aldus bestellerauteur Joris Luyendijk. Supercrash. De filosfofie van de tijdbom van Darryl Cunningham is dan ook geen saai exposé over afzetmarkten en beurscijfers. De Britse auteur en cartoonist neemt je mee op sleeptouw met de financiële crisis in zijn kielzog. Wat is er gebeurd in 2008? Een vraag die in stripvorm kader per kader wordt toegelicht. Een toegankelijke aanpak die heel wat vragen in het niets laat verdwijnen.

Supercrash. De filosofie en de tijdbom van Daryl Cunningham is uitgegeven bij Soul Food Comics.

Op maat van kinderen

Probeer het aan een kind uit te leggen. Een goede truc als je een moeilijke materie in duidelijke woorden wil uitleggen. En dat heeft de Griekse minister van Financiën goed begrepen. In De Economie volgens Yanis Varoufakis spreekt hij zijn dochter aan om alles van naadje tot draadje uit te leggen. Dat levert een vlot leesbaar boek op, waar je terwijl je de pagina's vlotjes omdraait ondertussen heel wat opsteekt. Het boek schreef hij in 2013, toen hij nog geen idee had dat hij een ministerpost zou bezetten. Het heeft hem alvast geen windeieren gelegd.

De Economie volgens van Yanis Varoufakis geschreven door Yanis Varoufakis verscheen bij De Geus.

Klare taal

De Zuid-Koreaanse auteur Ha-Joon Chang is een pro in economie. Maar ook een pro in het uitleggen van die economie aan de leek-econoom. In de twaalf hoofdstukken van Economie, een gebruiksaanwijzing, kan je je vrij bewegen en zo krijg je steeds meer economische vaardigheden onder de knie. Op maat van de tijd die je hebt (de auteur geeft tips welke hoofdstukken je zéker niet mag overslaan). "Heb je daarentegen wel tijd om heel het boek te lezen, dan ben ik een gelukkig man", aldus Chang. En jij allicht een blije (én goed geïnformeerde) lezer.

Economie, een gebruiksaanwijzing van Ha-Joon Chang is uitgegebracht bij Nieuw Amsterdam.