"Een hart onder de riem voor een jonge schrijver"

De Gouden Boekenuil 2014

Evelien

Foto’s voor "Een hart onder de riem voor een jonge schrijver"

Pieter Van Leuven was een van de uitverkorenen die in de Lezersjury mocht zetelen.

De Vlaamse boekhandelaars waren het vorige maand al unaniem eens over hun winnaar, maar uiteindelijk won Joost de Vries verrassend de Gouden Boekenuil 2014. Pieter Van Leuven, BILL-reporter en lid van de lezersjury, klapt uit de biecht.

Was Joost de Vries met zijn boek De Republiek ook jouw keuze?

Pieter Van Leuven: "Ik vond het persoonlijk niet het beste. De vaart was er wat uit naar het einde toe en ook de personages vond ik niet zo goed uitgewerkt. De Republiek heeft wel iets dat alle andere boeken niet hebben: een aantal heerlijke metaforen en referenties naar de popcultuur van nu: fragmenten uit songs van Kanye WestLord Of The Rings-adjectieven (bijvoorbeeld "een Mordoriaans landschap"), enzovoort. Dat heeft hij heel goed gedaan en mag je hem wel nageven. Ik vind  het mooi dat de vakjury op die manier een jonge schrijver een hart onder de riem steekt. Alleen hopen dat het niet te veel druk op zijn schouders legt."

"Geen seconde getwijfeld"

Hoe ben je zelf bij de lezersjury terecht gekomen? 

"Ik heb de oproep gevolgd van Pieter Embrechts, die als voorzitter van de Lezersjury op zoek was naar 100 boekenfanaten. Ik heb geen seconde getwijfeld om mij kandidaat te stellen."

Waarom wou je per se meedoen? 

"Nadat ik tijdens mijn studies Journalistiek in de bibliotheek Invisible van Paul Auster meenam, ben ik als een gek aan het lezen geslagen. Voor ik het wist, reed ik naar Ikea voor de zoveelste boekenkast. Mijn kandidatuur voor de Gouden Boekenuil paste perfect in dat plaatje. Bovendien ben ik al jaren fan van Friedl Lesage’s Een leven in boeken. Ze heeft een prachtig archief opgebouwd van bekende mensen die getuigen over hun favoriete boeken. En omdat zij voorzitter was van de vakjury, heb ik niet getwijfeld."

Was het makkelijk om alle boeken tijdig uit te lezen? 

"Ik las gewoon overal waar ik tijd te doden had, zoals op de bus of de trein. Ik las zelfs al stappend, al werd dat wel wat gevaarlijk. Oorlog en Terpentijn las ik het laatste: het boek was al ongelooflijk populair en door het als laatste te lezen dacht ik dat ik het beter met de rest zou kunnen vergelijken."

Virtuoos

De lezersjury heeft Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans inderdaad verkozen tot beste boek. Wat vond jij er van? 

"Ik vond het zelf ook een fantastisch boek. Hertmans heeft een prachtig, emotioneel oorlogsverhaal geschreven dat niemand onberoerd laat."

Welk boek had voor jou de Gouden Boekenuil mogen winnen? 

"La Superba van Ilja Leonard Pfeijfer. Het staat bol van de mooie anekdotes, fraai gevormde zinnen, en is bij momenten niet minder dan virtuoos qua stijl en taalgebruik. La Superba is een roman over de stad Genua, een echte stadsroman waarin Pfeijer de fantasie van een beter leven elders beschrijft aan de hand van allerlei boeiende personages: van een cafébaas tot een bootvluchteling. Het thema migratie is ook een hot topic. Je kan dan nog zo veel dossiers en statistieken kennen: daarmee heb je nog geen idee van de uiterst complexe levens die die mensen al achter de rug hebben voor ze besluiten om het geluk elders te zoeken. Het boek liet de grootste indruk op mij na."

Zelf over jouw favoriet oordelen? Win een exemplaar van De Republiek of Oorlog en terpentijn