“Het is alsof ik een ander leven binnenval”

Week van de Poëzie

Julie Rommelaere

Vroegste Herinnering: Help jij lettertype Mattijs aan een vroegste herinnering?

Mattijs Deraedt schrijft over jouw vroegste herinnering

© BibKortrijk

  • 28 jan tot 03 feb 2016

Van 28 januari tot 3 februari draait de poëzieweek rond herinneringen. Kortrijks letterbeest Mattijs Deraedt roept daarom zijn medebewoners op om hun vroegste herinnering door te sturen.

Dien jouw vroegste herinnering in voor 30 januari en wie weet schrijft Mattijs er wel over. Bovendien maak je kans op een herinneringenpakket. Je kan digitaal deelnemen of via een papieren formulier.

Het idee om te werken rond de vroegste herinnering kwam niet zomaar to stand. “Mijn fascinatie voor het thema ontstond wanneer ik een artikel las over aanstormend talent in de weekendbijlage van de Standaard”, vertelt de schrijver. “Iedere keer werd de vraag gesteld: 'Wat is jouw vroegste herinnering?' Waarop steeds een grappig of ontroerend antwoord volgde.”

"Een vroegste herinnering zegt iets wezenlijk over jezelf."

Toen besefte Mattijs dat hij zelf geen vroegste herinnering heeft en dat vindt hij best jammer. “Een vroegste herinnering zegt iets wezenlijks over jezelf. Het vormt deels je identiteit”, verklaart hij. “Waarom is dit je eerste aandenken en niet iets anders?” De gebeurtenis die je zodanig raakt, waardoor je hem al je hele leven onthoudt, bepaalt volgens hem de manier waarop je naar het leven kijkt.

“Het heeft iets puurs en kan over iets heel bizar of juist aangrijpend gaan. Je kiest zelf welke het wordt en toch is het willekeuriger dan bijvoorbeeld je mooiste ervaring.”

Lade vol emoties

Hij vergelijkt het thema met het opentrekken van een lade. “Het is net alsof je een totaal ander leven binnenvalt en dat heeft iets spannends. Je ontdekt veel over een persoon met relatief weinig informatie.”

“Ik probeer een stukje identiteit van onze bevolking te verzamelen en te verwerken.” Mattijs legt uit dat dit een gevarieerd beeld geeft. “Je hebt het verschil tussen de generaties maar ook tussen de culturen en de sociale klassen. Maar steeds weer komen diezelfde universele emoties opdagen die een vroegste herinnering zoveel lading geven.”

Mattijs Deraedt is een Kortrijks woordkunstenar die behoort tot het Letterypecollectief in dezelfde stad. Hij schrijft proza, poëzie en scenario’s en zingt in de band Gente Vex. Dit jaar belandde hij op de tweede plaats op de Young Poets gedichtenwedstrijd.