Pablo Neruda, drie keer anders

Poeziëcafé: De poëzie was naar me op zoek

Pablo Neruda, Cees Buddingh'

Anne
Google maps
location

Chileen Pablo Neruda, geboren onder de veel royaler klinkende naam Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, is vooral bekend omdat hij in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Politiek, hartstocht en liefde vervlocht hij tot de rode draad van zijn leven.

Het zijn thema’s die ook vandaag nog iedereen passioneren en waar je zelf in mee kan worden gevoerd tijdens het poëziecafé in GC De Markten. Pablo Neruda, drie keer anders:

¡Viva la revolución!

Neruda (1904-1973) was een uitgesproken voorstander van het communisme. Vandaag een precair standpunt, toen een mogelijk visionair toekomstperspectief voor Latijns-Amerika. Neruda was senator voor de Chileense Communistische Partij. Hij schreef de Canto General tegen dictator Videla. Wij willen spontaan op de barricade klimmen als we het horen:

Pure romantiek

Neruda trouwde drie keer. Aan liefde was er in zijn leven dus hoegenaamd geen gebrek, zoals ook zijn Honderd Liefdessonnetten bewijzen:

Zwoel als een Chileense zomernacht

Ook de vleselijke liefde is Neruda verre van vreemd. Pittig als een chilipeper is bijvoorbeeld dit liefdessonnet voor zijn derde echtgenote Matilde Urrutia: