"Mijn eerste gedichten ontstonden uit hallucinaties"

BILL Awards 2016

Stijn

BILL Awards 2016: Mattijs Deraedt

Categorie: Spreken

Wie poëzie zegt, zegt Mattijs Deraedt. De jonge Moorselenaar stapelt de literaire prijzen schijnbaar moeiteloos op. Momenteel werkt hij zijn laatste jaar Schrijven af aan het RITCS Brussel, waardoor we dus nog veel kunnen verwachten van de prille twintiger.

Deraedt begon als ieder normaal mens met schrijven in de lagere school. “Mijn opstelletjes werden positief onthaald bij de leerkrachten, wat me aanmoedigde”, verklaart Mattijs Deraedt. “Ik schreef graag, maar pas in de middelbare school begon ik het serieus te nemen en me erin te verdiepen.”

Trippy

Hoewel hij dus al vroeg aan het schrijven sloeg, kan je stellen dat Deraedt op vlak van poëzie een relatieve laatbloeier was. “Ik was 17 jaar en lag in de zomer met een longontsteking in bed”, vertelt Deraedt haast melancholisch. “Er gebeurde toen iets in mijn brein en ik begon door de ziekte te hallucineren en ijlen. Mijn eerste gedichten gaan over wat ik op die momenten zag, allemaal heel trippy dus (lacht).”

“Mijn gedichten zijn ook altijd heel visueel gebleven”, vult Deraedt zichzelf aan. “ik haal mijn inspiratie uit dagdagelijkse observaties, maar ook uit andere zaken zoals films. Ik probeer nieuwe verbanden te leggen tussen elementen die je niet meteen verwacht samen te zien, en zo een eigen wereld op te roepen.” 

Kruisbestuiving

Een soort meta-poëzie dus, als je weet dat de dichter zelf ook aspecten uit verschillende media samenbrengt. “Ik ben bezig op verschillende creatieve vlakken: muziek (Gentle Vex), proza en poëzie. Zo kan ik bijvoorbeeld trucjes van scenarioschrijven toepassen op songteksten, of probeer ik een muzikaal ritme te verwerken in poëzie. Een soort kruisbestuiving van de verschillende vormen, dus.”

Maar hoe kan je op zoveel vlakken creatief zijn? “Dat is volgens mij ontstaan uit een nood om alleen te zijn en op mijn gemak te zitten, want pas dan kan je echt creatief zijn”, overpeinst Deraedt luidop. 

De kunstschool is dus de perfect habitat voor Deraedt. “Ik voel een drang om nieuwe dingen te bedenken. Als artiest ben je altijd op zoek naar bevestiging, maar bovenal is het een persoonlijke zoektocht. Ik schrijf dus niet met een bepaald doel voor ogen. Door het RITCS heb ik geleerd om heel eerlijk te zijn ten opzichte van jezelf, hoe beschamend iets ook is. Je leert de lat steeds hoger te leggen en echt tot op het bot te gaan.”

Mattijs Deraedt schreef het scenario voor de kortfilm Eefje Donkerblauw. De film is sinds kort verkrijgbaar op DVD, samen met het gelijknamige kinderboek van Geert De Kockere.

>> Stem op Mattijs als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Spreken.