Ontdek New York met deze literaire toppers

Just Kids, A Little Life, De beeldhouwer

Maxime

Een tripje naar de Big Apple staat al jaren op je verlanglijstje, maar het sparen vlot niet echt? Of: je ticket is eindelijk geboekt en je wil al wat in de mood komen? Of: je bent net terug en hebt nu al heimwee? Hoe het ook zit: BILL at your service.

Deze drie boeken slorpen je helemaal op in de fonkelende sfeer van de city that never sleeps

Just Kids

Patti Smith

Patti Smith, de peetmoeder van de punk, heeft al het een en het ander gezien en meegemaakt in haar leven. Als prille 19-jarige verliet ze het strenggelovige ouderlijk nest voor een bohémien-bestaan in het liederlijke New York van eind jaren 60. Dakloos, blut en met een knagende honger loopt ze Robert Mapplethorpe tegen het lijf. Het is liefde op het eerste gezicht.

In plaats van kinderen te nemen, wijden ze hun leven aan de Kunst met grote "K". Zij legt met haar gedichten de basis voor haar later repertoire, hij ontpopt zich tot één van de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Tussen alle LSD-trips en ontmoetingen met sterren als Jimi Hendrickx en Janis Joplin in het legendarische kunstenaarshol Chelsea Hotel, spat de liefde tussen Patti en Robert van de bladzijden. De romantische liefde blijft niet duren, maar hun vriendschap is voor altijd.

Te lezen in een bar met een koffie verkeerd, lange tijd het enige avondmaal van Patti en Robert. Las tussen het lezen door af en toe een pauze in om te luisteren naar Horses, het debuut van Patti Smith.

De beeldhouwer

Scott McCloud 

In de herfstvakantie mag het ook al eens een boek met veel prentjes zijn. In deze graphic novel zit het de jonge beeldhouwer David Smith niet mee. Zijn familie is dood, zijn werk wordt niet geselecteerd voor een vernissage en hij is hopeloos blut. Het enige wat hij wil, is de belofte aan zijn vader nakomen: zorgen dat iedereen de naam David Smith kent.

Tot de Dood op visite komt, in de gedaante van zijn doodgewaande oom Harry. Ze maken een deal: David krijgt de macht om met zijn handen de meest spectaculaire beelden uit eender welk materiaal te maken. Het enige wat de Dood in ruilt vraagt, is zijn leven na 200 dagen.

David is toch al niet zo tuk op het ondermaanse, dus veel bezwaren heeft hij niet. Tot hij na een paar weken de straatactrice Meg tegen het lijf loopt en opgenomen wordt in een bont allegaartje van vrolijke kunstenaars. Dedju, hij hecht zich plots aan het leven, maar heeft net gezworen om zijn leven op te offeren voor de Kunst met grote "K".

A Little Life

Hanya Yanagihara

 

De Man Booker Prize zag ze net aan haar neus voorbijgaan, maar Hanya Yanagihara werd wel de bestverkopende auteur op de lijst. Wereldwijd vielen de recensenten aan haar voeten, hordes lezers houdt ze gekluisterd aan haar vuistdikke epos Een klein leven. Soms is het een tastbare nachtmerrie, de volgende bladzijde een schitterende ode aan het leven zelf.

Vier jonge mannen in New York staan elk aan het begin van hun carrière. De knappe en aimabele Willem is een acteur op het randje van zijn doorbraak. De onzekere Malcolm scheert hoge toppen bij een architectenbureau, al heeft hij tot wanhoop van zijn ouders nog niet uitgedokterd of hij nu op mannen, vrouwen of niets valt. De zelfzekere Jean-Baptiste (JB voor de vrienden) weet dat hij het verdient om geëxposeerd te worden in alle grote musea. En dan is er de stille Jude, de briljante advocaat. Hij houdt angstvallig zijn verleden verborgen, hoewel hij fysiek al behoorlijk zwaar is toegetakeld.

De jaren verstrijken en hoewel de vier elk een andere richting uitgaan met hun leven, is er één constante: hun vriendschap en vooral hun liefde voor Jude.