Onverwachts lekker - lekker onverwacht

De leukste kookboeken op de Boekenbeurs

Zoë

"Je vindt er alleen nog maar kookboeken", zuchten Boekenbeursgangers van de oude garde wel eens. Hoewel ze daarmee schromelijk overdrijven, is het wel waar dat de beurs ook de culinaire honger uitgebreid weet te stillen. Wij gingen tussen al die kookboeken op zoek naar de meest verrassende exemplaren.

Cocktails of the movies:
An illustrated guide to cinematic mixology

Hoe vaak hebben we niet allemaal gesmacht naar de ogenschijnlijk verrukkelijke cocktails waaraan onze filmhelden nippen? Will Francis en Stacey Marsh komen ons uit ons lijden verlossen en brengen met hun boek de drankjes binnen handbereik. Een Highball uit The Great Gatsby, een French 75 uit Casablanca... Eenvoudige recepten die garanderen dat je op je feestjes nooit meer een gewone Passoa hoeft te serveren.

Grootste ontdekking: Dat witte drankje uit A Clockwork Orange is géén gewone melk...

Will Francis & Stacey Marsh, uitgegeven bij Prestel

De mijne is de beste:
Hét spaghetti bolognaise-boek 

Wat hebben acteur Wim OpbrouckYves Desmet en scoutsmeisjes Jolien en Charlotte Johnson met elkaar gemeen? Juist, ze beweren elk de beste spaghetti bolognaise te maken.  Net zoals wij dat allemaal beweren, want geen gerecht lijkt in elke huiskamer zo heilig te zijn als die klassieker. Dit boek is een speelse ode aan de geliefde schotel. Zowel bekende als minder bekende landgenoten geven hun spaghettigeheimen prijs. 

Meest verrassende recept: Bo-ro-nee-ze van Alexander Pappas. Een ongewone mix van Italiaanse en Aziatische keuken. Voor wie van exoten houdt.

Filip Jans, Jurgen & Sven Campens, uitgegeven bij Manteau

 


Bijna 100 recepten met Nutella

Wie bij de gedachte aan Nutella niet verder denkt dan aan een boterham met choco, zal door dit boek aangenaam verrast worden. Madeleines met Nutella, meringues, taarten, cakes, zolang het zoet is gooien ze er in dit boek Nutella tegenaan. Hoewel bepaalde recepten wellicht tot een overdosis leiden, kunnen we niet anders dan watertanden. Leuk extraatje: het boek heeft de vorm van de iconische chocopot.

Minst aantrekkelijke recept: Nutella-chocolade pizza. Geef ons maar Nutella. Of een pizza. Maar een combo?  Liever niet.

Uitgeverij: Gottmer Uitgevers

Kattensnoepjes & maaltijden zelf maken. 48 lekkere recepten voor lekkernijen en maaltijden

Kattenliefhebbers aller landen, verenigt u!  De miserie met poesjelief die weigert die dure kattenbrokken te eten, is met deze receptenbox weldra verleden tijd. Met de 48 recepten tover je in een mum van tijd de lekkerste kattensnacks in de voederbak. En om het allemaal nog leuker te maken, zit er een uitsteekvormpje bij in de vorm van een kat. Miauwkes!

Uitgeverij: RuitenbergBoek B.V.