Op reis met Jane Austen

Interview: Karin Quint

Lindsi

"Door de locaties te bezoeken waar Austens boeken zich afspelen komt de wereld van haar boeken nog meer tot leven."

Karin Quint is een echte Janeite, of dat is toch hoe fanatieke Jane Austen-liefhebbers zichzelf noemen. Ze is niet alleen beheerder van JaneAusten.nl, maar schreef ook Het Engeland van Jane Austen: de reisgids voor iedereen die Austens literatuur live wil aanschouwen. We vroegen de auteur om haar favoriete adresjes.

1. Schrijfkriebels in Chawton

Chawton House

"Iedere Jane Austen-pelgrim moet een keer het huis bezoeken waar de schrijfster de laatste jaren van haar leven woonde. De cottage in Chawton is tegenwoordig het Jane Austen's House Museum. Het huis is zoveel mogelijk ingericht zoals het was in de tijd van de Austens. Je kunt er persoonlijke eigendommen zien, zoals sieraden, brieven en gebruiksvoorwerpen. Hoogtepunt is het tafeltje waaraan de auteur schreef. In dit huis, en aan dat tafeltje, werkte ze eerdere versies van Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Northanger Abbey om tot de boeken die we nu kennen. En ze schreef er Mansfield Park, Emma en Persuasion."

2. High society in Bath

Bath

"Op 25-jarige leeftijd verhuisde Jane Austen met haar ouders van een klein dorpje naar de stad Bath. Een kuuroord met oude bronnen en prachtige huizen. In Bath kun je nog echt in de voetsporen van Jane Austen wandelen, want de stad is niet ingrijpend veranderd. Northanger Abbey speelt zich grotendeels af in Bath en ook in Persuasion speelt de stad een belangrijke rol. De straten en plekken die Jane in deze boeken beschrijft, zijn er nog altijd. En er is een mooi theater, veel lekkere restaurantjes, leuke winkels en een prachtig park."

3. Op bezoek bij Mr. Darcy

Chatsworth

"Dit schitterende paleis in de Peak District was te zien in de film Pride and Prejudice uit 2005 (met Keira Knightley) als Pemberley, het huis van Mr Darcy. En ook in de televisieserie Death Comes to Pemberley (afgelopen januari te zien op Eén) was Chatsworth het optrekje van de Darcy's. Het interieur is adembenemend en je kunt eindeloos wandelen in de tuinen en het park. Trek er gerust een dag voor uit!"