Schrijven om niets te zeggen

Literaire hommage aan Patricia de Martelaere

Elien

Patricia de Martelaere

Schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere keek met een heldere en unieke blik naar de wereld. Ze publiceerde romans, poëzie en essays. Dat ze op veel mensen een grote indruk heeft nagelaten is wel duidelijk. Elk stoeltje in het Kaaitheater werd ingenomen. 

De bekende choreograaf Anne Teresa de Keersmaeker opent de avond met haar e-mailverkeer met Patricia in het jaar dat ze overleed. Haar laatste e-mail is van 3 februari 2009: "Ik ga snel achteruit. Ik kan nog moeilijk op mijn benen staan en moet steeds braken." Een maand en een dag later sterft Patricia op 51-jarige leeftijd aan een hersentumor. Anne Teresa de Keersmaeker zorgt met haar brief voor een veelzeggende stilte in de zaal. Door haar woorden wordt voor het publiek duidelijk dat Patricia een bijzondere vrouw was en dat ze haar nog steeds mist. "Lieve P., waar ben je nu? Je bent hier, in mijn hoofd." 

"Hopelijk tot volgend jaar"

Auteur Koen Peeters leerde Patricia kennen op de redactievergaderingen van het literaire tijdschrift DW B. Hij vertelt over de begrafenis. "Daar lag Patricia dan in een open kist. Toen iedereen buiten stond, hoorden we hoe de kist in de kerk gesloten werd. Op het kerkhof lieten ze de kist neerzakken in de groeven." Aan het einde van het jaar 2008 stuurde ik haar nog een brief waarop ik een kaartje met een dronken kerstman terugkreeg. "Ik vond je brief zo mooi dat ik haast zou wensen dat ik mijzelf kon ontmoeten. Hopelijk tot volgend jaar."

Valerie Mannaerts, beeldend kunstenaar, stelde haar fotoboek van de tijd dat ze Patricia heeft gekend voor. "Ik ben geen schrijver, mijn taal bestaat uit beelden. Portretten van haar, landschappen waar we samen waren of objecten die ik in die periode maakte." Patricia leeft verder in haar boeken. "En eindelijk, na vijf jaar, ben ik klaar om haar werk opnieuw te lezen."

Petitie

Gedurende de avond las actrice Maaike Neuville stukken voor uit het werk van Patricia de Martelaere. Uit haar jeugdboek Koning der wildernis, uit het onverwachte antwoord dat haar de Gouden Uil Publieksprijs opleverde en fragmenten uit verschillende van haar essays. 

Het is opvallend dat de meeste werken van De Martelaere niet meer te verkrijgen zijn. Met deze hommage hoopt het Brussels literatuurhuis Passa Porta op een heruitgave van haar werk. Er gaat een petitie rond op het internet om haar boeken te laten herdrukken.