Sofie Huvaere is verslaafd aan alcoholstift

"Oe is't"

Kelly

Naar aanleiding van Gedichtendag lanceerde Canvas de wedstrijd Depot van Gevonden Gedichten. Uit de meer dan 500 inschrijvingen lukte het Sofie Huvaere (26) om de jury te overtuigen met haar stiftgedicht "Oe is't".

“Na de dood van David Bowie heb ik in mijn cursus literaire creatie geleerd over zijn cut-uptechniek om liedteksten te schrijven. Zo kom je uit bij andere technieken om tot tekst en poëzie te komen, zoals de stiftgedichten. Het is een leuk idee en ik ben er mee aan de slag gegaan. Door jezelf beperkingen op te leggen en door met woorden te spelen kom je op verrassende resultaten. Ik vind het verslavend, maar dat kan ook door de alcoholstiftgeur komen. (lacht) In dezelfde periode heeft Canvas haar Depot van Gevonden Gedichten geopend en mijn lerares Sylvie Marie heeft me dan aangemoedigd om mijn stiftgedichten in te sturen.”

Je bent nu winnares. Verwacht?

“Totaal niet. Ik kan moeilijk inschatten hoe mijn gedichten op anderen overkomen. Soms is het gewoon leuk, omdat ik er veel plezier uit haal bij het maken. Maar voor iemand anders kan het complete lariekoek zijn. Er zijn ook zoveel originele gedichten ingezonden. Ik ben wel waanzinnig blij en het is voor mij een teken dat ik er zeker mee moet doorgaan. Zo heb ik ook een blog gemaakt om mijn gedichten te posten: sofiestift.tumblr.com.

Over welke thema’s maak je gedichten?

“Canvas noemt het "kleine poëtische tafereeltjes" en ik ben eigenlijk erg tevreden met die benaming. Als het op de koop toe nog eens grappig is, ben ik ook gelukkig.”

Schrijf je al lang gedichten?

“Dat zal nu toch wel aan een dikke drie maanden zijn. (lacht) Ik heb lange tijd gedacht dat poëzie niets voor mij is en heb ook altijd moeite gehad om poëzie te lezen. Het is vaak te elitair en onbegrijpelijk. Maar mijn lerares, die zelf ook dichteres is, heeft daar gelukkig verandering in kunnen brengen. Voorlopig hou ik het bij stiftgedichten. Zomaar een gedicht uit mijn duim zuigen, lijkt mij nog steeds te hoog gegrepen. Voor mijn eigen plezier schrijf ik over muziek en mode, die tekstjes zijn te vinden op glitterjasje.wordpress.com. Ik probeer mijn twee grootste interesses te combineren door te schrijven over de kledingstijl van muzikanten.”

Wat wil je zeker nog bereiken?

“Ik kan geen krant meer zien of ik ga ze te lijf met mijn stift. Dus ik wil zeker nog doorgaan met stiftgedichtjes. Verder wil ik mijn twee blogs blijven onderhouden en uitbouwen.”