Start je eigen boekenclub

Want verhalen zijn altijd beter als je iemand hebt om ze mee te delen.

Evelyn

The Jane Austen Book Club - Trailer

Al een tijdje loop ik rond met het idee om een eigen boekenclub te starten. Gezellig samenkomen met vriend(inn)en op een koude winterdag om dan samen lekker enkele boeken te bespreken, met vooral veel hapjes en drankjes erbij. Maar hoe begin je aan zoiets?

Boekenclubs zijn toch iets voor oude vrouwtjes en socially awkward weirdo’s hoor ik je denken? Toch niet! Zet je over je vooroordelen heen, ga ervoor en je zult versteld staan hoeveel vrienden stiekem hetzelfde willen. Hoe meer boekenclubs, hoe beter. Ik sprokkelde alvast deze tips voor je bijeen: 

1. Het concept

De essentie van een boekenclub is dat alle leden hetzelfde boek lezen om er dan in groep over te praten. De deelnemers komen meestal enkele keren per jaar samen.

Je kan best op voorhand een jaarlijst bepalen. Ga hier voor een thema: bijvoorbeeld historische verhalen, biografieën, thrillers of boekenreeksen (denk: Harry PotterThe Hunger Games ...). Zo lezen de personages in de boekenclubroman (en de verfilming) The Jane Austen Book Club  bijvoorbeeld de zes meesterwerken van - oh jawel - Jane Austen.

TIP: Geef je boekenclub een leuke naam: de Boekenbabes, de Leeswormen of het Lezerscollectief. Het kan allemaal.

2. Leden sprokkelen

Misschien vind je in je eigen omgeving nog gelijkgestemde zielen die willen meedoen met je boekenclub. Verzamel daarom namen en e-mailadressen van geïnteresseerde vrienden en familieleden.

TIP: Ben je pas verhuisd, vind je niet meteen genoeg mensen in je buurt, of ben je net op zoek naar nieuwe contacten? Laat dan wat flyers achter in de bibliotheek, bij de bakker of in de krantenwinkel in je buurt. 

3. Concrete afspraken

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om met elkaar af te spreken. Toch is het belangrijk een vast tijdstip te prikken.

Bespreek ook op voorhand welke boeken je wanneer gaat lezen, wat de regels van de club zijn en waar en hoe jullie samenkomen. Dat kan in een bibliotheek of een rustig cafeetje, maar ook bij iemand thuis.

TIP: Het is altijd een leuk idee om een blog bij te houden vol foto’s, samenvattingen en aankondigingen voor nieuwe leden.

4. Beginnen maar

Boekenclubs hoeven niet oubollig of saai te zijn. Je kan er helemaal je eigen ding van maken. Erger je met je leesbuddies aan de verschillen tussen de boekenreeks van A Song of Ice and Fire en de Game of Thrones-televisiereeks. Herontdek de magie van Harry Potter en organiseer thema-avonden waarbij je elkaars vervloekingen probeert te pareren. Ondervind samen met je vrienden het literaire talent van auteurs uit de Lage Landen. Wees niet bang iets te ondernemen of om je aan te sluiten bij een bestaande boekenclub.

TIP: Meer informatie en inspiratie? Volg het BILL Boekenclub-board op Pinterest.