Stef Visjager wint prijs beste luisterboek

Stef Visjager wint prijs beste luisterboek

Ellen

Stef Visjager wint prijs beste luisterboek

Stef Visjager bewerkte een theatermusical van Annie M.G. Schmidt tot radiomusical. Hoofdthema is het opgroeien van kinderen. "In het begin kan papa zeggen: kijk uit, dat hondje bijt", vertelt de auteur in het radioprogramma Kunststof. "Maar aan het einde luistert het kind niet meer. Het verhaal is niet alleen heel erg lollig. Het is ook naar. Nu mensen het horen op koptelefoon, kunnen we het wat intiemer en psychologischer maken."

Klassiek en toch actueel

Heerlijk duurt het langst is de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. De musical dateert uit 1965. In mei 2011 bewerkte Stef Visjager het scenario voor de radio, met Nederlandse topacteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe en Tjitske Reidinga. Bekende liedjes van vroeger zet ze in een context van nu.

Alles draait om de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun zestienjarige dochter Pinkie. Ido bedriegt zijn vrouw met de secretaresse, zij op haar beurt zoekt haar geluk bij buurman Ton. Als Pinkie thuiskomt met de Turkse Ali en als ze met hem naar Turkije wil emigreren, zetten haar ouders alles in het werk om haar in Nederland te houden.

Op de valreep gesneuveld

Herman Koch belandt op de tweede plaats met Zomerhuis met zwembad, dat hij zelf zakelijk inlas met hier en daar speciale stemmetjes. Hoofdpersoon is Marc Schlosser, een gewetensloze huisarts die voor de medische tuchtraad moet verschijnen. Hoewel bekend Nederland bij hem over de vloer komt, verdraagt de dokter zijn patiënten amper. De auteur slaagt erin een evenwicht te vinden tussen de lach en de traan.

Op de derde plaats strandt Maarten van Rossem met Populisme. Hoorcollege over de geschiedenis van de populistische politiek in Nederland. In deze hoorcolleges geeft de docent kritiek op Geert Wilders. Hij laat zien dat we nog nooit zo veilig en welvarend zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig. Hij geeft les als een cabaretier, met humor en toegankelijke taal. Volgens juryvoorzitter Vincent Bijlo zou dit luisterboek moeten thuishoren in het inburgeringspakket.

Het publiek koos zelf deze top drie door online te stemmen op een van de tien genomineerden. Ongeveer 5000 mensen brachten hun stem uit. Als enige Belg stond Johan Braeckman op de lijst met Kritisch denken. Hoorcollege over het ontwikkelen van heldere ideeën en argumenten.

> Luisterboekenweek