Een nieuwe lading Graphic Novelties

My Friend Dahmer - Fables - Morgen Weer Een Dag - De Liefhebbers

Jolien

Foto’s voor Een nieuwe lading Graphic Novelties

My friend Dahmer

Gent blijkt uitermate geschikt voor een stevige staptocht in het teken van strips. Je avontuur leidt je van hoogtepunt naar hoogtepunt, van De Poort en Epic op de Nederkouter naar Worlds' End Comics aan de Overpoort, en aan de Frans Van Ryhovelaan heb je ook nog Stripwinkel Pierke. Lees verder en ontdek wat voor moois er tegenwoordig allemaal op de boekenplank ligt. 

Een duistere vriend, of Dexter in stripvorm

Jeffrey Dahmer is de Amerikaan die in 1991 betrapt werd op het moorden, misbruiken en zelfs oppeuzelen van 17 jongemannen. My Friend Dahmer is het verhaal van auteur Derf Backderf die samen op de middelbare school zat met deze seriemoordenaar. Derf was semi-bevriend met Dahmer en vanuit die invalshoek brengt de schrijver het verhaal.

Je wordt als lezer teruggebracht naar de seventies, waarin tal van omstandigheden geleid hebben tot Dahmer’s eerste moord. Dahmer evolueert van een vereenzaamde en eigenaardige nerd tot de beruchte crimineel. De persoonlijke band tussen beiden geeft het boek extra cachet. Boeiend, maar met een bittere nasmaak. Liefhebbers van de serie Dexter (HBO) zullen My Friend Dahmer zeker kunnen appreciëren.

My Friend Dahmer, Derf Backderf, Abrams ComicArts, New York 2012.

Geheime stripwereld in fabeltjesland

De Amerikaanse reeks Fables is enorm bekend en veelvuldig gelauwerd. Fables sleepte al welgeteld 14 Eisner Awards binnen, één van de meest prestigieuze prijzen in de wereld der comics. De serie raakt op zijn einde met de 21ste en 22ste edities, maar voor nieuwelingen is een introductie wel handig. De personages zijn sprookjesfiguren die ondergedoken leven in de mensenwereld. Een beetje à la The Incredibles en Once Upon A time (ABC), maar natuurlijk veel beter.

Elk boek bestaat uit een aantal delen waarin zich telkens een misdaad afspeelt. Er zit steeds ook een extraatje bij, zoals een kortverhaal of schetstekeningen. In deel 1 Legends in Exile raakt Rose Red vermist en zet Snow White samen met Big Bad Wolf de zoektocht in. Er zijn sprookjesfiguren die zich maar moeilijk kunnen integreren in de mensenwereld ,omdat ze geen menselijk uiterlijk hebben. Zij leven op een afgelegen boerderij. In deel 2 Animal Farm wordt onder leiding van de Three Little Pigs en Goldilocks een revolutie ingezet. 

Fables – Legends in Exile, Bill Willingham, Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton, Vertigo – DC Comics, New York 2002.  
Fables – Animal Farm, Bill Willingham, Mark Buckingham, Steve Leialoha, Vertigo – DC Comics, New York 2003.

Topdagen

Morgen weer een dag bevat cartoons van Bart Schoofs die eerder verschenen zijn in Knack. Bart Schoofs kennen we verder als tekenaar bij De Standaard en De Tijd. Zijn tekeningen brengen de soms absurde actualiteit in beeld. Schoofs houdt ons dus een spiegel voor. Fijne humor. Zo heb je zeehond André die de efficiëntste bedrijfsleider is en de Salad King waar in plaats van op burgers alles gebaseerd is op sla. Solitaire dieren leggen bijvoorbeeld ook uit waarom ze bewust als single door het leven gaan. 

Morgen Weer Een Dag, Bart Schoofs, Oogachtend, Leuven 2013.

Komieke bende

Deze graphic novel is een esthetisch pa-rel-tje. Het boek werd met belachelijk veel geduld getekend en in aquarelstijl geschilderd. De aandacht voor details is adembenemend. De verhaallijn van De Liefhebbers is vrij simpel: een groep mensen komt samen om de Biënnale van Beervelde te organiseren. Ze bouwen daarvoor een reusachtige kabouter uit papier marché. De personages zijn komische, maar tevens intrieste figuren. Brecht Evens slaagt erin om een kunstenaarssfeertje te creëren waar plaats is voor een lach en een traan. 

De Liefhebbers, Brecht Evens, Oogachtend, 2014 (tweede druk).