Opgelet! Begin dit boek niet meteen te lezen

Graphic Novel: Dansen Drinken Betalen

Auteur: Adriaan Van Aken , Illustrator: Philip Paquet , Muziek: Joris Caluwaerts

Lien

Hoe ziet een strip-met-een-luisterspel of een "bijna-film" eruit? We doen de test.

Dansen drinken betalen is een samenwerking tussen theatermaker Adriaan Van Aken, tekenaar Philip Paquet en muzikant Joris Caluwaerts. De strip bestaat nagenoeg enkel uit beelden, een bijhorende cd biedt de bijhorende tekst. Zelf beschrijft het trio hun creatie als een geheel nieuw genre: de "strip-met-een-luisterspel" of de "bijna-film". 

Nachtleven

In de hele strip staan slechts enkele flarden woorden, de rest van de tekst wordt geleverd door de rustige voorleesstem van Sara Vertongen, begeleid met een streepje muziek en passende omgevingsgeluiden. De omgevingen zijn cafeetjes, drukke straten, nachtelijke plekken. Allemaal plaatsen in de Antwerpse binnenstad waar het hoofdpersonage, de weggelopen Sara, vertoeft, maar waar niemand haar lijkt te zoeken. Is er iemand die haar mist?

“Wat ik zeg klinkt zo ijl, zo dunnetjes, dat het al verdampt is voor ik het heb uitgesproken.”

De ervaring van eenzaamheid in een zee van mensen, het uitgaansleven en het gevoel niet belangrijk te zijn, vinden hun weg in de klare, duidelijke tekeningen van Philip Paquet. Het boek voelt niet zozeer aan als een verhaal, maar eerder als een constante, sfeervolle reeks van typisch puberale gevoelens.

Geklungel met de cd

Is deze "bijna-film" nu de ultieme leeservaring waarop wij hoopten? Helaas niet. Daarvoor verloopt het synchroon volgen van de tekst met het beeld te moeilijk. Want welk prentje past nu bij dit geluidsfragment? "Zitten we al te ver? Oeps nee, we zitten te ver achter", waarna we de cd moeten terugspoelen om alsnog de ervaring mee te maken waar de makers op oogden. 

Zeggen dat het boek ons stress bezorgt is veel gezegd, maar het weerhoudt ons er wel van oprecht meegesleept te worden door het luisterspel. Misschien biedt de gratis versie (die vanaf april te downloaden is via iTunes) hier wel soelaas. Wij kunnen alvast niet wachten.