Tijd om het Afrikaanse gat in je boekenkast te dichten

De Week van de Afrikaanse roman

Diego
Google maps
location

Hoeveel Zuid-Afrikaanse schrijvers ken jij? Sowieso nog niet genoeg! Bill-reporter en boekenwurm Diego maakt je graag warm voor de Avond van de Afrikaanse roman bij Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel.

Uit de comfortzone

Ik herinner het me nog goed: 5 jaar geleden, eerste les literatuurwetenschap aan de universiteit. “Kies goed wat je leest, want je kan nooit alles lezen wat er ooit is geschreven”, zo drukte de professor ons op het hart. Het is een raad die ik sindsdien probeer op te volgen en daarbij probeer ik geregeld uit mijn comfortzone te stappen.

Toch word ik vaak geconfronteerd met gaten in mijn boekenkast. Zo was het ook met de Zuid-Afrikaanse literatuur. Het is een prachtig land met een rijke cultuur en een woelige geschiedenis. En toch staat er geen enkele Zuid-Afrikaanse schrijver in mijn kast en kende ik tot vorig jaar geen enkele Zuid-Afrikaanse schrijver naast monument J.M. Coetzee.

Gelukkig is er de Week van de Afrikaanse roman, een literaire tournee die voor het derde jaar op rij door Vlaanderen en Nederland trekt met Afrikaanse schrijvers. De tour landt op woensdag 4 oktober voor het tweede jaar in Brussel met een Avond van de Afrikaanse roman in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Het concept: literaire speeddates tussen kleppers uit de Afrikaanse en Nederlandse literatuur, met een streepje theater en muziek. 

Mijn eerste voornemen voor 2018 heb ik alvast klaar: eindelijk dat Afrikaanse gat in mijn boekenkast dichten. Met een boek van een van deze gastschrijvers wordt dat vast een plezier:

Ingrid Winterbach

Ingrid Winterbach is de meest bekroonde schrijver in de hedendaagse Afrikaanse literatuur. Winterbachs romans zijn niet altijd even transparant, maar trouwe lezers vinden dit net zo intrigerend aan haar werk. Haar meest bekende romans zijn Niggie (2002), Die boek van toeval en toeverlaat (2006) en Die aanspraak van lewende wesens (2012). Met die laatste twee won ze zowat alle Zuid-Afrikaanse literaire prijzen die er te winnen zijn.

Welk boek moet ik van haar lezen?

Die boek van toeval en toeverlaat, vertaald naar het Nederlands als Het boek van toeval en toeverlaat (Uitgeverij Cossee). Centraal in het boek staat Helena Verbloem, die samen met Theo Verwey bezig is een woordenboek op te stellen van verdwenen en in onbruik geraakte Afrikaanse woorden. Op een dag vindt Helena Theo dood in zijn kamer en later wordt er ook in haar appartement ingebroken. De politie slaagt er niet in om de zaak op te lossen, dus Helena neemt zelf het heft in handen.

>> Ingrid Winterbach gaat bij deBuren in gesprek met niemand minder dan Peter Verhelst onder leiding van auteur en journalist Roderik Six.

Willem Anker

Willem Anker wilde als kind alles worden: brandweerman, cowboy, schurk, spion, tovenaar en nog veel meer. Het laatste decennium zette hij zijn fantasie om in een carrière als romanschrijver en dramaturg. Als dramaturg werd Anker bekend met de toneelstukken Skroothonde, Sielsiek en Slaghuis.

In 2007 debuteerde hij als romanschrijver met de experimentele roman Siegfried over een geestelijk gehandicapte (die onder andere gelooft dat zijn moeder een meermin is) die op zoek gaat naar zijn oom in Kaapstad. Hiermee won hij onder andere de Rabie/Rapport-prijs voor vernieuwend proza. In 2014 verscheen van hem de moderne klassieker Buys.

Welk boek moet ik van hem lezen?

Buys: ’n Grensroman, in 2017 verscheen de Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium. Centraal in deze historische roman staat Coenraad de Buys, die eind achttiende eeuw bekend stond als de gevaarlijkste man in de Kaapkolonie: een reus, een legende en een grensbreker. Bovenal was hij iemand die in opstand kwam tegen alles en iedereen, waardoor hij kan gezien worden als Zuid-Afrika’s eerste en beste anarchist.

Buys vertelt ook het boeiende verhaal van de vorming van de Kaapkolonie, en dit vanuit het perspectief van de bewoners: de inheemse volken en de kolonisten. Anker sleepte met deze roman de Hertzogprijs in de wacht, de belangrijkste Zuid-Afrikaanse literaire prijs.

>> Willem Anker gaat, onder leiding van Jildou Fabriek, op speeddate met dichteres, schrijfster en Libris Literatuurprijswinnares Hagar Peeters.

Amy Jephta

Amy Jephta is geen klassieke auteur, maar een veelbelovende jonge theatermaakster en ziet zichzelf als “regisseuse, columniste, scenariste, feministe en woord-nerd”. Vroeger probeerde ze "universeel theater" te maken, maar de laatste jaren heeft haar werk een meer politieke en historische inslag: “Ik wil werk maken dat resoneert met mijn gemeenschap; dat spreekt tot de politiek en de dynamiek van het hedendaags Zuid-Afrika.” Haar grootste productie tot nu toe is Kristalvlakte, een Zuid-Afrikaanse adaptie van Mutter Courage, het beroemde episch theaterstuk van Bertolt Brecht.

>> Bij deBuren opent Amy Jephta de avond met een tekst “waarin ze het ongemak van een eerste ontmoeting onderzoekt; hetzij tussen twee mensen, hetzij tussen twee culturen.”

 

Alle info over de Avond van de Afrikaanse roman vind je hier.