Wat zit er in de bibliotheek van Eline?

De boeken achter de reporter

Eline

BILL-reporter Eline geeft je een kijkje in haar persoonlijke bibliotheek. Van beduimelde voorleesklassieker tot ultiem lievelingsleesvoer.

Golden oldie

Hoeveel joekels van Nederlandstalige klassiekers ik ook heb gelezen, mijn favoriet telt amper 150 pagina’s en veroverde jaren geleden al een plekje in mijn boekenkast. Twee Vrouwen (1975) van Harry Mulisch is meer dan een verhaal over de bevlogen verliefdheid tussen de gescheiden Laura en de veel jongere Sylvia. Op een subtiele manier laat Mulisch het noodlot binnensluipen in de op zijn zachtst gezegd bijzondere romance.

Twee vrouwen

Voorleesfavoriet

Als kind kreeg ik niet genoeg van de lispeltuut, de krullevaar en Langhors. Een sprekende schelp, een harige vogel en een paard dat een heel gezin op zijn rug kon dragen, ik wilde al te graag deel uitmaken van de wondere wereld van Pluk van de Petteflet (1971). In het betoverende universum van Annie M. G. Schmidt was ik een verhaaltje voor het slapengaan lang het kind dat ik in mijn wildste dromen wilde zijn.

Op het witte doek

Onder het mom "de beelden in mijn hoofd zijn altijd beter" kijk ik zelden naar de verfilming van een boek. Dat geldt ook voor twee van mijn favorieten die schitterden op het witte doek. In Herman Kochs Het Diner (2009) versmelt het geweld als vanzelfsprekend met de dagelijkse realiteit. Van de subtiele wendingen in het verhaal maak ik dan ook liever mijn eigen voorstelling.

Het Diner

Ook Arnon Grunbergs toptitel Tirza (2006) was goed voor een verfilming. De ingenieuze manier waarop stilaan duidelijk wordt dat hoofdpersonage Jörgen Hofmeester geen onschuldige overbezorgde vader is, werkt voor mij perfect op papier. De beschrijvingen zijn behoorlijk suggestief, maar laten je net vrij genoeg om nog het een en ander aan de verbeelding over te laten.

In een andere taal

Hoe raak je verloren voor je omgeving en misschien nog meer voor jezelf? Dat vraagt Catherine Lacey zich af in haar debuut Nobody Is Ever Missing (2014). Je vergezelt er Elyria op haar tocht naar overal en nergens. De poëtische reis langs verlaten stranden en een onverwerkt verleden sleepte me mee van vertrek tot eindbestemming.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

De tekeningen van Fiep Westendorp die Annie M. G. Schmidts boeken sierden, heb ik ooit eindeloos bekeken. Dankzij haar tekentalent wist ik precies hoe mijn favoriete personages eruitzagen.

Fiep Westendorp

Enkele jaren geleden pas maakte ik kennis met de kleurrijke dierenwereld van Carll Cneut tijdens zijn tentoonstelling in de Gentse Sint-Pietersabdij. Naar zijn vrolijke vogels en varkens kan ik blijven kijken.

Carll Cneut

Mee naar een onbewoond eiland

Voor een retourtje naar een onbewoond eiland boek ik met plezier een extra koffer om de lijvige Monstertrilogie (2011) van Tom Lanoye te kunnen meenemen. Het verhaal over een uit elkaar vallende familie dat leest als een vlijmscherpe kritiek op de Belgische politiek kan ik eindeloos herlezen op zoek naar onontdekte lagen en verwijzingen. 

Meer snuisteren in de boekenkasten van BILL-reporters? Hierzo