Wie wint de Gouden Boekenuil?

Vijf boekhandels verklappen hun winnaar

Elien

Op de shortlist van de Gouden Boekenuil staan vijf boeken. Eén daarvan is Belgisch. Maar dat maakt de kans om te winnen niet kleiner, toch niet als het van de Belgische boekhandelaars afhangt.  

Is het uit chauvinisme, uit sluwe commerciële overwegingen of is Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans echt nu al zeker van de overwinning? BILL ging ten rade bij vijf onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen en Brussel en het verdict is unaniem: Stefan Hertmans verdient de Gouden Boekenuil. Vijf redenen waarom:  

1. "Galante afwisseling van fictie en non-fictie" 

De mening van Passa Porta (Brussel):

"Er zijn verschillende redenen waarom onze voorkeur naar het boek van Stefan Hertmans uitgaat. Het is stillistisch bijzonder mooi en aangrijpend. Hij wisselt fictie en non-fictie op een galante manier af en het dagboek van zijn grootvader is er mooi in verwerkt."

2. "Intelligent en persoonlijk"

De mening van De Zondvloed (Mechelen):

"Het is een prachtig boek van een prachtige auteur. Hij komt de laatste jaren te weinig in de aandacht in Vlaanderen. Het verhaal is intelligent en persoonlijk. Dit jaar komen er zo veel boeken uit over de Eerste Wereldoorlog dat je niet weet welke je moet lezen. Wel, dit is zeker de moeite waard."

3. "Pakkend en beklijvend"  

De mening van Boekcargo (Leuven):

"Het is treffend, pakkend en beklijvend. Op sommige momenten is het ook erg rauw. Het is gewoon erg goed. We raden het onze klanten zeker aan en dat doen we enkel als we écht achter een boek staan."

4. "Beste boek in jaren" 

De mening van Theoria (Kortrijk):

"Het is het beste boek dat ik in jaren heb gelezen. Het is emotioneel en zakelijk tegelijk. De emoties zijn ook subliem beschreven. De andere boeken heb ik spijtig genoeg niet gelezen, er verschijnen 30.000 à 40.000 titels per jaar, dan moet je keuzes maken." 

5. "Ontroerd, geschokt en geraakt" 

De mening van Walry (Gent):

"Geen enkel ander boek heeft me dit jaar meer aangegrepen dan Oorlog en terpentijn. Geen enkel ander boek heeft me zo ontroerd, geschokt en geraakt. Het is het verhaal van een schrijver die op verbluffende wijze en met veel liefde en zorg zijn grootvader tracht te doorgronden en een stem te geven."