Word dichter in 4 simpele stappen

En vier jezelf op Gedichtendag

Lindsi

Kunnen dichten is even bijzaak.

Op 29 januari is het weer Gedichtendag, de dag waarop we onze beste vrienden - de dromerige poëten - in de bloemetjes zetten! Hoe je zelf tot deze elitaire groep kan behoren, leggen we uit in 4 simpele stappen.

1. Kies de juiste outfit

Ga naar een tweedehandswinkel en koop een coltrui, een skinny jeans en een paar stevige bottinnen. Alles in het zwart natuurlijk. Extra credits voor een zwarte barret. Om je attitude volledig te maken antwoord je op simpele vragen met overdreven breedvoerige antwoorden, begin je standaard te zuchten wanneer iemand je vraagt hoe het gaat en quote je om de haverklap werken van obscure auteurs. "Oh ken je die schrijver niet?" Laat die ogen maar rollen!

Dichter met bongo's

2. Trek naar de koffiezaak

Je eerste stap in je publieke leven als dichter is natuurlijk een poëzielezing in een onafhankelijke koffiezaak. Liefst onder begeleiding van bongo’s en met een jazzy tune op de achtergrond. En welk gedicht je ook voordraagt, onthoud dat een echte poeet maar twee emoties heeft: je bent ofwel depressief omdat het leven zo zwaar is, of je bent er kwaad om.

3. Zoek de inspiratie op

Als dichter zal je je geregeld voor de welbekende writer’s block bevinden. Een goede oplossing hiervoor is drugs en alcohol. Het werkte voor Poe, Kerouac, Ginsberg en it sure as hell will work for you. Een eventueel nadeel kan natuurlijk zijn dat je na je high niet meer weet hoe je gedicht nu moet verderlopen. Maar hé, Kubla Khan is ook nooit afgeraakt en Coleridge is nog altijd een van Engelands beroemdse dichters. Noteer: opium valt best wel mee.

Kerouac

4. Stel een reserveplan op

Laat de inspiratie toch nog op zich wachten? Neem het even wat rustig aan en schrijf wat haiku’s. Of opteer voor de techniek waarbij je willekeurige woorden samengooit en noem het een dadaïstisch experiment. Geraak je echt niet aan het dichten geslagen zet dan even Dead Poets Society op en luister naar alles, maar echt ALLES wat Robin Williams zegt. Mocht er echt geen hoop zijn, kan nog altijd een carrièreswitch ondergaan en rapper worden. Met de nodige vestimentaire aanpassingen, bien sûr. Met hiphop is trouwens toch meer geld mee te verdienen.

Robin Williams in Dead Poets Society