Write Now! wacht nog heel even op jouw meesterwerk

Schrijfwedstrijd voor jong talent

Pieter Claes
  • 01 apr 2017

Je hebt nog heel even de tijd om in de voetsporen te treden van onder anderen Lize Spit. Tot 1 april kan je namelijk je gedicht(en) of tekst nog inzenden voor Write Now!. De wedstrijd was de laatste jaren een fameuze springplank voor heel wat gelauwerde auteurs in België en Nederland. 

Mag iedereen meedoen?

Kort gezegd: ja, uiteraard. Tenminste als je ouder bent dan vijftien, maar jonger dan vijfentwintig jaar. Hier kan je het volledige reglement nalezen. 

Wat staat er te gebeuren? 

Tussen april en mei vinden er tien voorronden plaats in Nederland en Vlaanderen. Daarop volgt de grote finale in Rotterdam, in de maand juni. Iedere voorronde bestaat uit een schrijfworkshop en een programma met performances, muzikale acts en uiteraard de prijsuitreiking. De winnaar van de voorronde plaatst zich voor de grote finale. 

Niet gewonnen? Vrees niet: vijf "opgeviste" tweede of derde prijswinnaars plaatsen zich alsnog met een wildcard voor de finale. Alle finalisten moeten een nieuwe tekst schrijven, ontmoeten elkaar tijdens het finaleweekend en worden uitgenodigd voor een hele reeks masterclasses

Wat kan ik winnen?

Charlotte Van den Broeck zit dit jaar de Belgische jury voor. De hoofdprijs voor de grote winnaar van Write Now! 2017 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of bij Creatief Schrijven, een columnreeks op de website van Trouw en optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt. Ook op de voorrondes gaan de winnaars niet met lege handen naar huis, maar wel met verschillende boekenbonnen. 

Wat kan de trofee nog betekenen voor mij? 

Winnaars van Write Now! lijken wel voor het geluk geboren. Zij debuteerden de laatste jaren bij grote uitgevers of hebben een contract bij een uitgever in de wacht gesleept. De wedstrijd was een springplank in de carrières van helden als Lize Spit, Niña Weijers, Maartje Wortel, Jaap Robben, Joost de Vries, Marjolijn van Heemstra, Hanneke Hendrix en Jonathan Griffioen.