Yasmine Schillebeeckx: de kroonprinses van het nieuwe feminisme

Bill Awards 2016

Categorie: Spreken

Pieter

BILL Awards 2016: Yasmine Schillebeeckx

Categorie: Spreken

De titel van haar blog – The Spectacular Reality - vat perfect samen hoe het afgelopen jaar er voor Yasmine Schillebeeckx (25) uitzag. Een column voor De Morgen die op één weekend vijftigduizend keer werd aangeklikt, een huisbereide hashtag die een eigen leven ging leiden en als orgelpunt schreef ze tussen de soep en de patatten ook nog eens haar eerste boek. BILL sprak met de kroonprinses van het feminisme in Vlaanderen en ver daarbuiten.  

Yasmine: “Mijn column, Mijn naam is niet Hey Sexydiende voor alle duidelijkheid echt niet als stiekeme sollicitatiebrief naar geïnteresseerde uitgeverijen. Ik schreef het artikel nadat ik voor de zoveelste keer werd nagefloten op straat door een bende bouwvakkers. Het was de druppel die me deed beseffen dat mijn gebruikelijke reactie - alles gewoon negeren en doen alsof die mannen helemaal niets fout deden – niets zou veranderen aan de situatie.”

“Ik schreef er dus voor de verandering een opiniestuk over, en via een vriend kwam het bij de redactie van De Morgen terecht. Zij publiceerden het meteen, maar ik had niet veel reacties verwacht. Vrouwenbelangen worden in Vlaanderen maar al te vaak stiefmoederlijk onder de mat geveegd. Ik was dan ook stomverbaasd toen het artikel na het eerste weekend al vijftigduizend keer werd gelezen.” 

“Waarom vinden we het oké wanneer een man er meerdere bedpartners op nahoudt, terwijl een vrouw die hetzelfde doet een slet wordt genoemd?” 

“De dag waarop #Wijoverdrijvenniet viraal ging, kreeg ik een telefoontje van de Nederlandse uitgeverij AW Bruna. Of ik interesse had om een boek over vrouwen, feminisme en empowerment te schrijven. Plots kwam dat boek dat ik "ooit een keer in mijn leven" wou schrijven wel heel dichtbij. Ik had een contract - en een strakke deadline van zeven maanden - voor ik ook maar één letter had geschreven.” 

“Gelukkig zat ik met mijn uitgever vanaf de eerste koffiedate op dezelfde golflengte. We waren beiden fan van de boeken van Tina Fey en Amy Poehler, en besloten in die lijn een concept uit te denken. Echte vrouwen bestaan niet, klaagt seksistische dubbele standaarden aan, van cat calling tot body- en slut-shaming. Ik wou bijvoorbeeld onderzoeken waarom we het oké vinden wanneer man meerdere bedpartners heeft, maar een vrouw die hetzelfde doet een slet wordt genoemd.” 

“Ik kan ervan rotten dat ik me steeds moet verantwoorden voor wat zoveel vrouwen dagelijks moeten verduren.” 

 “Toen ik met mijn blog begon, schreef ik vooral over popcultuur, film en muziek. Maar het stoort me niet dat de media me nu bombarderen tot een soort van woordvoerster voor feministen. Ze zijn altijd op zoek naar vaste gezichten voor grote issues. Ik kan er wel van rotten dat ze me altijd hetzelfde vragen. “Is het écht zo moeilijk om als vrouw over straat te lopen”? Ja, anders schreef ik er toch geen boek over? Willen ze me echt enkel daarvoor uitnodigen in de tv-studio? Alsof ik me telkens opnieuw moet verantwoorden voor wat zoveel vrouwen dagelijks moeten verduren.”

“Je kan niet geloven in gelijkheid tussen de geslachten zonder feminist te zijn.”

“Voor mij is de basisbetekenis van feminisme dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Je kan niet geloven in gelijkheid tussen de geslachten zonder feminist te zijn. Maar ik vind ook dat de term breder moet reiken. Vrouwelijkheid in het algemeen wordt nog te vaak als een zwakte gezien. Waarom mag een "echte" man de deur niet uit in een roze hemd? Waarom mag hij er niet voor uitkomen dat hij graag gaat shoppen, of zijn vrije tijd graag vult met andere typische "vrouwenzaken"? Bestaat zoiets eigenlijk wel? We trekken met z’n allen heel snel bepaalde conclusies over vrouwen die we nooit zouden trekken als het over een man ging.” 

“Misschien heeft de wereld vandaag wel een paar Kanye’s nodig.” 

“Mensen lachen me altijd uit wanneer ik zeg dat ik Kanye West bewonder. Ja, hij is superarrogant, maar hij komt tenminste keihard op voor waar hij in gelooft. Een wereld waarin iedereen zich zoals hem gedraagt, werkt natuurlijk van geen kanten. Maar anderzijds heb je misschien wel een paar Kanye’s nodig om vastgeroeste zaken los te wrikken.” 

Yasmine's boek Echte vrouwen bestaan niet - met illustraties van Eva Mouton - ligt sinds 1 maart in de rekken. 

 

>> Stem op Yasmine als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Spreken.