5 Belgische modeontwerpers die jouw follow verdienen op Instagram

5 Belgische modeontwerpers die jouw follow verdienen op Instagram

België is een klein landje, maar aangeduid met een groot kruis op de wereldkaart als het op mode aankomt. Wij verzamelden voor jou enkele kleine merken en grote namen in de modewereld die je in het oog moet houden op Instagram.

1. Ophelia lingerie (@ophelialingerie)


"The way you look tonight"⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Our Saree set has never looked better...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Picture by @elienjansen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ model @helenaeeckeleers⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ mua @agnesdenengelsman⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .

107 Likes, 3 Comments - Ophelia lingerie Antwerp (@ophelialingerie) on Instagram: ""The way you look tonight"⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Our Saree set has never looked better...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀..."

Vijf jaar geleden richtte Ophelia Debisschop haar gelijknamige winkel op, op de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Hoewel Ophelia kunst studeerde, was ze altijd al geïntrigeerd door mode en vrouwelijke seksualiteit.

Elk ontwerp vormt de lijn van het vrouwelijk figuur. Ophelia vindt dat lingerie moet aanvoelen als een zachte omhelzing in plaats van iets overweldigends. Het is een surplus, geen cover-up. Volg haar op Instagram en mis geen enkel ontwerp van haar duurzaam, handgemaakt merk.

2. Sea me happy (@seamehappy_apparel)

Hugging this cupcake here in Cape Town feels so damn good. Missed you, doos! Reunited w/ miss sunshine. . Always dressed like the most tasty humanized walking candy out there. . #seamehappy #colorblocking #capetown #handmade #tiedye

411 Likes, 6 Comments - 🌴 SEA ME HAPPY (@seamehappy_apparel) on Instagram: "Hugging this cupcake here in Cape Town feels so damn good. Missed you, doos! Reunited w/ miss..."

Noémie, het brein achter Sea Me Happy vond haar liefde voor avontuur en nieuwe culturen door als kind met haar ouders de wereld rond te reizen. Nadat ze interieur design studeerde, ontmoette ze op Tomorrowland haar huidige vriend Damien. Hij leidde haar naar Kaapstad, waar ze geïnspireerd werd door de kleuren van de jungle en de free spirits van reizigers.

Nadat ze deelnam aan een kleine ‘designerbeurs’ op de universiteit, ging de bal aan het rollen voor Noémie. Boutiques begonnen haar handgemaakte stukken te verkopen. Met haar webshop probeert ze als klein merk een plek te vinden in een wereld van massaproductie en de zon tot bij je thuis te brengen. Volg haar op Instagram om ware travel vibes door je scherm te voelen trillen.

3. Dries Van Noten (@driesvannoten)

Women SS20 Photo by @pamelaberkovic #driesvannoten #monsieurchristianlacroix #ss20 #womensfashion

9,716 Likes, 76 Comments - Dries Van Noten (@driesvannoten) on Instagram: "Women SS20 Photo by @pamelaberkovic #driesvannoten #monsieurchristianlacroix #ss20 #womensfashion"

Één van de grootste Belgische namen in de modewereld die niet kan ontbreken aan ons lijstje: Dries Van Noten. Komend uit een kleermakersfamilie, trok hij op zijn achttiende naar de Academie van Antwerpen om daar modeontwerp te studeren. Toen hij in ’86 zijn eigen herencollectie begon, kreeg hij al snel positieve reacties van over heel de wereld.

Momenteel heeft hij nog steeds zijn eigen boetiek in het ‘Modepaleis’ in de prestigieuze Nationalestraat in Antwerpen. Momenteel lanceert hij twee collecties per jaar, voor mannen en vrouwen en heeft hij winkels in Parijs en Tokio geopend. En alsof dat niet genoeg is, heeft hij al acteurs mogen kleden voor de Oscars en ook onze Koningin van kleding voorzien tijdens staatsbezoeken. Een naam om trots op te zijn dus, die niet aan je Instagram-overzicht mag ontbreken.

4. Lies Mertens (@liesmertens.be)

Met haar gelijknamig merk maakt Lies Mertens duurzame, eenvoudig ogende handtassen. Daarnaast wil ze dat haar handtassen tijdloos ogen en van materiaal vervaardigd zijn dat zo lang mogelijk meegaat.

Het is niet de bedoeling dat de collectie enkel strelend is voor het oog, maar ook super functioneel is. Of je nu op weg bent naar je werk of naar een terrasje waar je hebt afgesproken met vrienden, de handtas moet voor elke gelegenheid kunnen dienen. Zo werkt ze met aparte compartimenten voor gsm’s, laptops en kaarten of andere kleine voorwerpen. Alle handtassen worden ontworpen in haar Antwerpse studio en met de hand vervaardigd in Portugal. Een follow waard, dus!

5. Raf Simons (@rafsimons)

@badgalriri wearing RAF SIMONS AW20/21 for @britishvogue

22.3k Likes, 155 Comments - Raf Simons Official (@rafsimons) on Instagram: "@badgalriri wearing RAF SIMONS AW20/21 for @britishvogue"

We sluiten af met wederom een klepper van formaat. Afgestudeerd als industrieel- en meubelontwerper, wordt Raf Simons enkele jaren later een zelfgetrainde mens wear-ontwerper. Zo lanceert hij zijn eigen label in 1995.

In 2012 wordt hij artistiek directeur voor Christian Dior, haute couture voor vrouwen. Vier jaar later wordt hij chief creative officer bij Calvin Klein en dit jaar is hij benoemd tot co-creative directeur voor Prada. Om maar te zeggen: Raf Simons zet ons klein landje op de kaart in de modewereld. Een bedankje via een follow op Instagram is dus wel op zijn plaats.