Begin je reis door Nigeriaanse film met deze klassiekers

Begin je reis door Nigeriaanse film met deze klassiekers

Vergeet Hollywood en Bollywood: het is tijd voor Nollywood! In Nigeria worden er zo’n vijftigtal films per week geproduceerd met een klein budget. En toch verrichten ze er wonderen mee. Begin je reis door Nigeriaanse film alvast door deze klassiekers een kans te geven.

Nigeriaanse film wordt meestal thuis of in de straten opgenomen, van studio’s is er eigenlijk geen sprake. Toch gaat de kwaliteit van de Nollywood films er steeds op vooruit. Zo is er een groepje jongeren, die zichzelf omdoopten tot The Critics Company, die met een geïmproviseerd green screen in een garage sciencefictionfilms maken. Filmen en monteren doen ze met een smartphone en iets wat je een internetverbinding kan noemen. In Nigeria vergt film maken een pak meer creativiteit dan bij ons. En dat maakt het juist zo mooi.

Living in Bondage

Deze tweedelige Nigeriaanse drama-thriller werd rechtstreeks naar video opgenomen. Het vormde de doorbraak voor spelers Kenneth Okwonko en Nnenna Nwabueze. Hoewel het eerste luik in 1992 werd uitgebracht, kon het tweede deel pas eind 2015 geproduceerd worden. Deze film vormde het begin van Nigeriaanse cinema. Het vertelt het verhaal over een zakenman die hekserij gebruikt om vooruit te geraken in zijn carrière. De film toont de dualiteit aan tussen het materiële en het spirituele in deze wereld.

The Last Burial

Dit is de tweede film die het nationaal icoon Lancelot Oduwa Imasuen regisseerde. De bovennatuurlijke film is gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Ogbuefi Nnamani, een rijke ridder in de katholieke kerk, die ook lid was van de Shankiki-cultgroep. Toen hij stierf, ontstond er een groot gevecht tussen de kerk en de cultgroep om het recht op het begraven van zijn lichaam. Een film met enkele angstaanjagende scènes en een memorabele soundtrack.

Lionheart

Dit is de eerste Netflix-original die in Nigeria geproduceerd werd. De film was het regiedebuut van Genevieve Nnaji, alsook het acteerdebuut van Peter Oyoke en Chibuzor Azubuike. Daarnaast was het ook de eerste Nigeriaanse inzending naar de Oscars als deelnemer voor de categorie Beste Internationale Film. Jammer genoeg werd de film gediskwalificeerd, aangezien er maar tien minuten Igbo wordt gesproken en de film daarnaast Engelstalig is. Desondanks blijft het dus een pionier binnen Nollywood.

De film draait rond Adaeze Obiagu (gespeeld door de regisseuse zelf), die haar vader als chef wil vervangen wanneer hij door gezondheidsredenen zijn bedrijf niet meer kan leiden. Haar vader roept echter zijn broer in als vervanger. Samen met Godswill moet Adaeze hard werken om het bedrijf uit de klauwen van zakenman Igwe Pascal te houden.

Osuofia in London

Deze door Kingsley Ogoro geregisseerde komedie is één van de bestverkochte films in Nollywood. Daardoor werd een jaar later de sequel, Osuofia in London 2, opgenomen. In deze reeks trekt de Nigeriaanse dorpeling Osuofia richting Londen nadat hij bericht krijgt dat zijn broer Donatus daar overleden is. Hij zou zijn volledige landgoed aan hem overgelaten hebben. Maar daar is Donatus’ verloofde het niet mee eens. De culturele verschillen leiden tot grappige misverstanden.

Sakobi

Ook deze tweedelige horrorklassieker werd direct op video opgenomen. Sakobi vormt een verzamelnaam voor Sakobi the Snake Girl en Sakobi part 2: the Final Battle, geregisseerd door Zeb Ejiro. Zoals de titel al verklapt, draait deze tweedelige reeks rond Sakobi, een vrouw die in een cobra kan veranderen. Meer dan dat geven we nog niet prijs, want dat zou de pret bederven. De rol van Sakobi betekende een doorbraak voor actrice Susan Patrick en behoort nog steeds tot de lijst van engste Nigeriaanse films.

(c) Mr Brew Art
(c) Mr Brew Art