Beluister het verhaal achter de muziek met deze podcasts

Beluister het verhaal achter de muziek met deze podcasts

Het magische aan podcasts? Over elk mogelijk onderwerp bestaan er honderden. De perfecte manier om je te verdiepen in iets waar er achter de schoolbanken misschien geen tijd voor wordt gemaakt. Met deze podcasts kom je meer te weten over de artiest en de aanpak achter muziek.

1. Mastertrack

Mastertrack podcast

In elke episode wordt er één liedje geanalyseerd en bewonderd in een goed gesprek met de makers, én geïllustreerd met enkele individuele studiotracks die samen vertellen wat de kern van het liedje is. Begon het met een pianomelodie of een vette gitaarriff? Was er eerst een tekst en dan pas een harmonie?

Radio Innovation Researcher Floris Daelemans gaat binnen zijn podcast op zoek naar het verhaal achter populaire en interessante nummers. Elke aflevering vormt een analyse van een nummer, in gesprek met de maker. Zelfs de studiotracks die de basis vormen van de song, worden erbij gehaald. Was er eerst tekst en dan pas harmonie? Je komt het in deze podcast te weten over Will Tura, Balthazar, Daan en nog veel meer Belgisch talent.

2. Wanderland

Wanderland

Ze praten er over muziek, inspiratie, (on)rust, vogels, relativering (en hoe we dat moeten relativeren)... en over wandelen. Elke wandeling wordt afgesloten met een unieke livesessie ter plaatse. Nadien maakt elke wandelaar speciaal voor ons een afspeellijst met zijn/haar favoriete muziek voor tijdens het wandelen.

Gertjan Van Hellemont, beter bekend als Douglas Firs, gaat in deze reeks met muzikanten op wandel. Dat doet hij in een buurt die voor hen betekenisvol is. Samen hebben ze het over muziek, inspiratie, relativering én over wandelen. Een perfecte podcast om binnen te kijken bij de artiesten op een gezellige, intieme manier. Je kan dankzij Gertjan op wandel met Eefje De Visser, Bart Peeters en Bent Van Looy. Op 1,5 meter afstand natuurlijk.

3. Yous & Yay: new emotions

Yous & Yay: New Emotions

Listen to Yous & Yay: New Emotions on Spotify. Elke maand spreken wij - Yous & Yay - héél lang met een interessant iemand bij ons in de studio. Zodat we later kunnen zeggen: die was nog bij ons in de studio. Gesprekken met interessante mensen, inspirerende mensen, mooie mensen, vervelende mensen, mensen met een vervelend randje, knuffelmensen.

De Nederlanders Sef en Faberyayo zijn host in hun eigen studio. Elke maand spreken ze een andere Nederlandse artiest over zijn werk. Met vaste vragen proberen ze elke gast op dezelfde manier te benaderen, waardoor het contrast tussen sommige artiesten eens zo zichtbaar wordt. Joost tot Merol, ze passeren allemaal de revue, op zoek naar nieuwe inzichten over productiviteit, dromen en dilemma’s.

4. Song Exploder

Song Exploder

Listen to Song Exploder on Spotify. Song Exploder is a podcast where musicians take apart their songs, and piece by piece, tell the story of how they were made. Each episode features an artist discussing a song of theirs, breaking down the sounds and ideas that went into the writing and recording.

Hrishikesh Hirway gaat in Song Exploder in dialoog met artiesten over hun werkproces. Samen ontleden ze een nummer tot op het bot en bespreken ze ideeën die het al dan niet gehaald hebben. Het leuke aan deze podcast, is dat de artiesten heel verscheiden zijn. Zo kwamen Bon Iver, Denzel Curry, maar ook The Cranberries al aan bod. En het uitgelezen moment om je Engels nog eens te trainen!

5. Convo

Podcast Luisteren (PodNL): CONVO Talkshow

Podcast Elke week brengen Défano, Armin en Yuki je de laatste nieuwtjes, interviews en inspiratie zodat jij weer op de hoogte bent van alles! Hiphop/R&B, Fashion, Sport, Entertainment - alles komt langs in de talkshow!

Ben jij helemaal into Hiphop en R&B? Dan zit je goed aan tafel bij Défano, Armin en Yuki. Samen zoomen ze wekelijks in op de Nederlandse hiphopscene en de fashion, sport en entertainment die daarbij komt kijken. Af en toe mag talent uit ons land ook eens mee aan tafel schuiven. Zo zijn in het laatste seizoen Yung Mavu en Chuki Beats één van de vele gasten. Na het luisteren van deze podcast ben je een echte hiphopkenner!

6. Dissect

‎Dissect on Apple Podcasts

‎Named "Best Podcast of 2018" by The New York Times, Dissect examines a single album per season, forensically dissecting the music, lyrics, and meaning of one song per episode. Past seasons include DAMN. by Kendrick Lamar (S5), Flower Boy by Tyler, the Creator (S4), Blonde by Frank Ocean (S3), My Bea...

De laatste op het lijstje is voor zij die écht diep willen gaan. Per seizoen wordt één album volledig ontleedt. Deze vijf albums kennen voor jou binnenkort alvast geen geheimen meer: Miseducation van Lauryn Hill, To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar, My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye West, Blonde van Frank Ocean, Flower Boy van Tyler, the Creator en om af te sluiten nog eentje van Kendrick: DAMN. Enjoy!