Deze podcasts over boeken zetten je aan het lezen

Deze podcasts over boeken zetten je aan het lezen

Jezelf aanzetten tot het lezen van een boek is niet altijd even makkelijk. Een goed boek vinden dat je aandacht trekt (met meer dan enkel de cover), evenmin. Het grote aanbod boeken kan ervoor zorgen dat je er uiteindelijk gewoon niet aan begint. Wij zetten enkele podcasts op een rij die boeken weten aan te raden als geen ander.

1. Boeken FM

Boeken FM

Boeken FM In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en podcastmaker Peter Buurman welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  -  actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag - in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

In hun podcast Boeken FM dragen dichteres en recensente Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen om beurt een boek voor dat je volgens hen absoluut moet gelezen hebben. Deze podcast wordt geproduceerd door De Groene Amsterdammer en Das Mag.

Wat in 2011 begon als een literair tijdschrift: Das Magazin, groeide intussen uit tot uitgeverij van onder andere Lize Spit. Zij zijn dus zeker op hun plaats om boeken aan te raden. Daarnaast is het ontzettend gezellig om naar te luisteren met een tas thee of koffie bij de hand.

2. Bende van het Boek

Bende van het Boek

De Bende van het Boek is een gezellige podcast over boeken die we gelezen hebben en samen bespreken met een koffietje en wat taart.

Nu we het toch over koffie hebben: in deze podcast wordt de liefde voor literatuur gedeeld over een stuk taart en een tas koffie. Trees en Sara begonnen vier jaar geleden een leesclub met vriendinnen, doordat ze nog meer wilden doen met hun liefde voor boeken, werd de Bende van het Boek geboren.

Hierin bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken dat hun hart veroverde of misschien wel gebroken heeft. Naast de korte inhoud kom je ook enkele nieuwtjes te weten over de auteur en vellen ze een finaal oordeel. Af en toe nodigen ze een gast uit die graag wilt vertellen over een boek, dan zetten ze een bordje taart extra op tafel.

3. De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast

In deze korte extra aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast bellen kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met drie van de veertig dichters die in het nieuwe nummer van het kwartaaltijdschrift DICHTER. (Plint, 6+, tekeningen: Leandra du Pau) hun poëtische blik werpen op de coronacrisis.

Op zoek naar een boek dat je kan voorlezen aan je klein broertje of zusje, of tijdens het babysitten? Studeer je voor leerkracht? Of koester je zelf een grote voorliefde voor jeugdliteratuur? De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast over jeugdboeken.

Maandelijks proberen ze luisteraars warm te maken voor boeken die hen zijn opgevallen. Elke aflevering bespreken ze er een paar, vertellen ze de laatste wetenswaardigheden uit de wereld van het kinderboek en interviewen ze aansluitend een auteur, uitgever of illustrator. Super interessant dus!

4. Boekenpodcast Het Verhaal

Boekenpodcast Het verhaal

Monique Huijdink is schrijver van de factionroman De Baas (NWADAM), interviewer en copywriter. Voor boekenpodcast Het verhaal interviewt zij Nederlandse en Vlaamse schrijvers over hun werk.

Monique Huijdink is schrijfster, copywriter en interviewer. In haar boekenpodcast Het Verhaal interviewt zij Nederlandse en Vlaamse collega’s over hun werk. Namen als Ted Van Lieshout, Arnon Grunberg en Annelies Verbeke passeerden de revue al. En Monique Huijdink is nog lang niet uitgepraat. De uitgelezen podcast om je drie kwartier onder te dompelen in de wereld van de auteur en zijn laatst verschenen werk.

5. De poëziepodcast

De Poëziepodcast

De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor. Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders. De tune van de Poëziepodcast is een compositie van Bart de Vrees. Het logo is ontworpen door HOAX.

Nederlands dichter en columnist en voormalig stadsdichter van Venlo, Daan Doesborgh, is de stem achter De Poëziepodcast. In elke aflevering gaat hij met een dichter in gesprek over twee gedichten: één van zichzelf, en één van iemand anders. Dat deed hij al met Joke Van Leeuwen, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en vele anderen.

Daan vindt dat de wereld wel wat extra poëzie kan gebruiken in quarantaine. Daarom deelt hij tijdens de Coronacrisis wekelijks een poëziebulletin met boodschappen van dichters.

6. Boeken Toe

Boeken Toe - Podcast

Podcast by Boeken Toe - Listen to Boeken Toe instantly on your tablet, phone or browser - no downloads needed.

In Boeken Toe gaan we op zoek naar de mens achter, om en rond het boek. In verschillende rubrieken ontdekken we het literaire landschap, soms op een luchtige, maar ook op een diepzinnige manier. In Hoofdstukken wordt er een gesprek aangegaan bij de auteur thuis.

De podcast vormt daarnaast een platform voor schrijvers en literatuurliefhebbers om elkaar beter te leren kennen. Zo grasduint Charlotte Van den Broek bijvoorbeeld door de boekenkast van Anna Luyten. Een podcast waarbij je het gevoel hebt mee in de woonkamer van de schrijver te vertoeven.

7. Overdue

‎Overdue on Apple Podcasts

‎Overdue is a podcast about the books you've been meaning to read. Join Andrew and Craig each week as they tackle a new title from their backlog. Classic literature, obscure plays, goofy childen's books: they'll read it all, one overdue book at a time.

Luister je liever naar Engelstalige podcasts? Dan is Overdue een echte literaire aanrader. In deze podcast gaan de hosts Andrew en Craig wekelijks dieper in op een titel die je wilde lezen maar waar je nooit aan toe kwam. Literaire klassiekers, obscure toneelstukken, kinderboeken, ze gaan niets uit de weg. Van The Fountainhead tot The Hunger Games, The Nightmare Before Christmas tot Oliver Twist.

8. Podcast Luisterpunt

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Hun podcast Luisterpunt vormt een gesproken huistijdschrift Knetterende Letteren, waarin ze gesprekken aangaan met auteurs waarvan ze luisterboeken in hun bibliotheek hebben liggen. Namen zoals Jan Hautekiet, Stefan Brijs en Christophe Vekeman.