Deze recente Vlaamse boeken moet je gelezen hebben

Deze recente Vlaamse boeken moet je gelezen hebben

Er zijn veel dingen die we moeten missen tijdens deze crisis. Zowel vrienden en familie als vele hobby’s die je thuis niet kan uitoefenen. Waar wel ruimte voor is? Een goed boek. Ik zet voor jou vijf Vlaamse toppers op een rij die recent werden uitgebracht.

Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

Front Images Link

Nadat Ish zich jarenlang meester maakte over de lichaamstaal, ging hij zich op de kunst van het schrijven storten. Zes jaar geleden debuteerde hij met Hard hart. Een jaar later volgde Cécile, een boek van drie keer die dikte, geïnspireerd door zijn Marokkaanse roots. Eind vorig jaar bracht hij Het moois dat we delen uit.

Zijn laatste roman draait om hoe je het leven weer oppakt na een ingrijpende gebeurtenis. De hoofdpersonages Soumia en Luc wonen in een stadje waar iedereen zich hoogstens rond de kerktoren verplaatst. Ze wonen vlakbij elkaar, maar kennen elkaar niet. Zij probeert het verleden te laten voor wat het is, hij leeft in het verleden. Wanneer ze elkaar leren kennen, worden ze verplicht om moeilijke keuzes te maken.

Een boek met mooie passages om te onderlijnen en een moraal om in je oren te knopen.

Let op mijn woorden – Griet op de Beeck

Front Images Link 2

Haar vierde roman is weer een schot in de roos. Sinds haar debuut Vele hemels boven de zevende is Griet op de Beeck een belangrijke naam geworden binnen de Vlaamse literatuur.

Let op mijn woorden is de tweede roman uit een trilogie en werd hierbij voorgegaan door Het beste wat we hebben. Al zijn ze alle drie ook perfect autonoom te lezen. Op het vervolg is het nog even wachten, maar met dit boek van 415 bladzijden ben je sowieso wel even zoet. Kenmerkend voor haar romans is het proberen vatten van een levensloop. Het samenkomen van verschillende mensen in de loop der tijd en het opnieuw scheiden van diezelfde wegen. In Let op mijn woorden volg je Lise, het hoofdpersonage, vanaf haar vijftiende. Het verhaal wijst erop dat de start van ons bestaan onontkoombaar het vervolg bepaalt.

De onbevlekte – Erwin Mortier

Ddi9789403160603

Als sinds 1999 wordt erop gewacht: het vervolg op het succesvolle debuut Marcel van Erwin Mortier. Eenentwintig jaar later mogen we hem eindelijk in ontvangst nemen. In De onbevlekte keert Marcel terug naar huis, om voor een laatste keer te onderzoeken waarom hij de naam van zijn grootoom draagt, die als SS-soldaat aan het oostfront stierf. De roman wijst erop hoe complex liefde is en hoe je niet zomaar ontkomt aan het verleden.

Erwin Mortier is een naam om in het oog te houden. Naast zijn mooie romans, waarbij Gestameld liedboek met voorsprong op één staat voor mij, zijn ook zijn gedichten en essays de moeite om eens vast te pakken. En zeg me niet dat je er nu de tijd niet voor hebt!

De dingen die ik nooit kon zeggen – Roxanne Wellens

25428 1

De dingen die ik nooit kon zeggen is een bundeling van proza en poëzie, geschreven door de 21-jarige Roxanne Wellens. Het bespreekt de onvergetelijke eerste liefde, het nog meer beblijvende eerste gebroken hart en verslavingen die soms om de hoek komen piepen.

Ik hoor je al denken: 21 jaar is wel jong om te debuteren! Sterker nog, Roxanne bracht twee jaar geleden al haar debuutroman Te waar om mooi te zijn uit, waarin ze zelfdoding bespreekbaar wil maken, nadat drie van haar grootouders zichzelf van het leven beroofden.

Zo verliep de tijd die me toegemeten was – Dirk Van Duppen

Cms visual 1309000 jpg 1578986496000 282x450

Augustus 2019: Dirk Van Duppen krijgt een slag in zijn gezicht: de diagnose van uitgezaaide pancreaskanker. In het boek Zo verliep de tijd die me toegemeten was, blikt Van Duppen terug op een leven dat voor hem compleet was. Het boek vertelt dat hoewel de dood niet ver weg was, het toch zinderde van het leven. Over de liefde die je vindt in de strijd en hoe je tegelijkertijd in de strijd geliefd wordt.

Dirk stierf eind maart van dit jaar. Zijn laatste boek dat werd opgetekend door Thomas Blommaert is er eentje dat je bij de keel grijpt en niet meer loslaat. Een echte must-read.