Belgische hiphop ontdekken doe je zo

Belgische hiphop ontdekken doe je zo

België bruist van het hiphoptalent. Namen als Roméo Elvis, Zwangere Guy en TheColorGrey trekken fans met hopen naar festivals toe. Ben jij helemaal into hiphop, maar weet je niet goed waar te beginnen zoeken in het Belgische muzieklandschap? Wij helpen je even op weg!

Jaren ’80-‘90

Tijdens de eighties en de nineties ontpopten er al enkele hiphopgroepen her en der in ons land. De Gantwerp Rappers scoorden een hit in de jaren ’80 met hun single Poopeloo. De naam zegt het zelf, de groep was afkomstig uit Gent en Antwerpen, en maakten dan ook van deze twee accenten hun kenmerk.

Daarnaast heb je ABN (wat kort is voor Algemeen Beschaafd Nederlands), zij moesten niets weten van dialecten en hielden het, op vlak van uitspraak dan toch, beschaafd. Terwijl Garçons Debilles het Oilsjters dialect in de hitlijsten bracht met charmante titels als Perrewettenmaukers.

In 1997 ontpopte de West-Vlaamse groep ’t Hof van Commerce, die bestaat uit Flip Kowlier, DJ 4T4 en (Serge) Buyse. Met hun politiek getinte, humoristische raps trappen ze tegen meerdere schenen. Elk lid begon zijn eigen solo-carrière buiten ’t Hof van Commerce. Flip Kowlier zal je hierbij nog het bekendst in de oren klinken, ook met zijn groep Ertebrekers scoorde hij een grote hit: De zji ofwel De zee.

Frithop

Wie nog meer wil horen van dat West-Vlaams accent, kan beroep doen op Boudy Verleye AKA Brihang. Hij bracht in 2016 zijn debuutalbum zolangmogelijk uit. De jongeman die opgroeide in Knokke-Heist heeft van het West-Vlaams dialect zijn kenmerk gemaakt. Daarnaast hebben zijn songs vaak iets poëtisch en is hij niet vies van woordspelingen. Vorig jaar liet hij zijn tweede album CASCO op ons los, waarmee hij recht in de roos schoot.

De fans van het plat Antwaarps zitten goed bij onder andere Roedel en Tourist Le MC. Roedel is geen groep honden of wolven, maar een hiphopband bestaande uit elf Antwerpse jonge gasten met Luie Louis en tusais als leiders van de kudde. Hun debuutalbum Hondsdolheid met nummers als Pedigree en hun tweede album 247 zijn zeker de moeite om eens te beluisteren. Van deze mannen gaan we nog veel horen in de toekomst.

Tourist Le MC is een Hiphop-artiest die wat minder binnen het verwachtingspatroon daarvan valt. Johannes Faes beschrijft zichzelf eerder als troubadour van ’t Stad. En daar zit wel iets in. Zijn nummers zijn een combinatie van muziek en dichtkunst. Koning Liefde en Horizon stonden wekenlang bovenaan de hitlijsten, maar ook het nummer Spiegel dat hij samen met Raymond van het Groenewoud maakte, is een echte aanrader.

BXL-liefhebbers: get over here! Stikstof en Zwangere Guy kunnen jullie wegwijs maken binnen de Brusselse hiphopscene. Stikstof is een hiphopband bestaande uit Jazz, Omar-G en Astrofisiks. Hun albums Stikstof, Stikstof/02 en Overlast waren het ene succes na het andere. Samen speelden ze Dour, Pukkelpop en Couleur Café al plat. Voor hun plaat Overlast haalden ze inspiratie uit Belgische politieke schandalen. Dreigingsniveau code rood dus, met deze mannen.

En naast al dat succes ontpopte hun Omar-G (Gorik van Oudheusen) tot Zwangere Guy. Hij maakte in 2016 naam met zijn debuutmixtape Zwangerschapsverlof Vol. 3. Zijn debuutalbum Wie is Guy? Was een schot in de roos, nog geen negen maanden later deed hij zijn succes alleen maar groeien met zijn tweede album: BRUTAAL. En zo is de muziek van Zwangere Guy ook wel: brutaal. Maar zijn brutaliteit blijkt alvast geen windeieren te leggen.

Engelstalige hiphop

Onze hiphop-artiesten doen het niet enkel in het Nederlands. Ook een grote variëteit drukt zich uit in het Engels.

Heb je het graag groovy? Dan zit je goed bij TheColorGrey en Coely. De 26-jarige Will Michiels of TheColorGrey staat bekend om zijn laid back vibes, strakke flow en zijn rap. En als MC, producer en songwriter is hij voor alle bovenstaande dingen zelf verantwoordelijk. Wanneer je zijn songs afspeelt word je instant gelukkig, of dat is althans bij mij het geval.

Coely is een naam die nog weinig introductie vereist. Haar nummers Celebrate en Don’t Care werden plat gespeeld op de nationale radio. En terecht. De Congolese Coely Mbueno vond haar liefde voor muziek in een kerkkoor, onder leiding van haar moeder. Op haar veertiende begon ze te rappen. Intussen stond ze al op elk Belgisch festival en speelde ze zelfs op het befaamde Glastonbury. En alsof dat nog niet genoeg is, verzorgde ze het voorprogramma voor onder andere Kanye West en Kendrick Lamar. Zeker eens checken, dus!

Voor Engelstalige rap kan je bij Glints en Miss Angel terecht.
De Antwerpse Glints scheurde met zijn hitsingle Bugatti door de hitlijsten in 2018. Dit jaar bracht hij zijn debuutalbum Choirboy uit. Zijn Britse roots en daartoe behorend accent, en zijn liefde voor muziek die in het kinderkoor ontstond, zijn hier allemaal in terug te vinden. Ook is hij open over onder andere zijn angststoornis in het nummer Fear ft. Dvtch Norris.

Miss Angel was zelf altijd een grote aanhangster van de hiphopscene. In 2016 ontdekte ze haar eigen stem en sloeg ze aan het rappen. Twee jaar later liet ze tracks als All of the Shmoke, Money Making Mami en Ghetto Supahstar op ons los. Haar sound kent sterke invleoden van UK grime en old school hiphop. Dat is goed te horen in de single Like That die ze samen met Blu Samu en het trio Krankk maakte.

Ook de in Sint-Niklaas opgegroeide Sylvestre Salumu beter bekend als Woodie Smalls mag je alvast aan je afspeellijst toevoegen. Deze jongeman heeft niet enkel binnen ons land een grote fanbase. Hij stond onder meer al op het Amerikaanse South by Southwest festival, en zijn nummer Tokyo Drift werd opgenomen in het NBA-spel 2K18. In zijn muziek zijn invloeden van Pharell Williams, Lil Wayne en Jay-Z te herkennen.

Franstalige hiphop

De Congolese Damso is één van de grootste namen uit ons land die zich specialiseert in Franstalige hiphop. Opgegroeid in de Matongéwijk in Brussel nadat hij op zijn negende moest vluchten voor de conflicten in zijn thuisland. Met drie albums op zijn palmares, ben je wel even zoet met deze artiest te ontdekken. Geniet van zijn diepe stem en verhalen over de straat, si votre français est assez bon, bien sûr.

Roméo Elvis, de broer van de engelachtige Angèle met wie hij samen de hit Tout Oublier scoorde, is onontbeerlijk in dit lijstje. Roméo Elvis werkte in het verleden telkens met eenzelfde producer, Le Motel, samen. Voor zijn debuutplaat Chocolat, die vorig jaar uitkwam, liet hij er een hele resem zich bemoeien en dat zorgde voor een veelzijdig resultaat. In dit album krijg je een inkijk in zijn leven. Al zal je er misschien wel even Google translate of Genius moeten bijhalen om het te verstaan.

Stromae mag het lijstje afsluiten. Deze man is sinds 2009 één van bekendste Belgische artiesten wereldwijd. Al blijft het naast de single Défiler die hij twee jaar geleden uitbracht heel stil rond deze man, toch blijft zijn muziek vele artiesten inspireren en beïnvloeden. Hits als Alors on danse, Formidable en Papaoutai zijn van een ongeziene originaliteit. Hoewel je zijn muziek zeker wel zal kennen, is het de moeite om eens naar zijn videoclips te kijken, die al een spectakel op zich vormen.

Zo, ik hoop dat ik jullie wegwijs heb kunnen maken binnen de Belgische hiphop-scene met al zijn dialecten en talen. En dit is nog maar een tipje van de ijsberg! I was just getting started.