Kuier door deze onlinecollecties van Vlaamse en Brusselse musea

Kuier door deze onlinecollecties van Vlaamse en Brusselse musea

Mis je het om een museum te bezoeken tijdens de quarantaine? Dat begrijpen wij volledig. Gelukkig maakt de technologie het mogelijk om enkele Vlaamse en Brusselse kleppers te bezoeken. En bekijk het positief: je kan zelfs je pyjama aanhouden.

Museum voor Schone Kunsten - Gent

De collectie van het Gentse MSK telt zo’n 9000 kunstwerken, van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20eeeuw, waarvan meer dan 600 stuks permanent worden tentoongesteld. Zowel de schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden als prentkunst, beeldhouwkunst en de Europese schilderkunst worden hierin goed vertegenwoordigd. Op hun site kan je een greep uit de collectie bekijken. En als je de smaak écht te pakken hebt, kan je de rest via de Vlaamse Kunstcollectie raadplegen.

Groeningenmuseum, Arentshuis en Prentenkabinet – Brugge

Via de site van Erfgoed Brugge, kan je al het moois wat in het Groeningenmuseum, Arentshuis en Prentenkabinet te vinden is, op één digitale plek bewonderen. In het Groeningenmuseum vind je onder andere schilderijen terug die uit kerken en kloosters werden afgebroken na de Franse revolutie. Het Prentenkabinet biedt dan weer onderdak aan prenten, tekeningen en andere grafiek. De moeite dus!

Stadsmuseum – Gent

Op de site van het STAM Gent vind je negen interessante digi-expo’s terug, waaronder tentoonstellingen rond de geschiedenis van de stad en het verhaal erachter, alsook stadsfotografie van Carl de Keyser, een fotoreeks van fotografe Isabel Pousset over Gentse millenials en een tentoonstelling over Willem I en België.

M-Museum – Leuven

Onder het motto #haalMinhuis kan je het Leuvense M-Museum virtueel beleven via hun website. Dwaal door de zalen, bekijk video’s met achtergrondinformatie over tentoonstellingen, beluister hun eerste podcast en blader door het eerste nummer van hun eigen magazine. Volg de hashtag #haalMinhuis op Instagram en blijf op de hoogte van al wat M-Museum nog voor ons in petto heeft.

Fotomuseum: Present – Antwerpen

De legendarische tentoonstelling Present van Stephan Van Fleteren nog niet kunnen bewonderen? Niet getreurd, dankzij het initiatief Present at Home van het FOMU Antwerpen word je in zes afleveringen rondgeleid doorheen de voorstelling dankzij FOMU-gids Karolien.

Riolenmuseum – Brussel

Voor wie al lang eens onder onze hoofdstad door wilde wandelen, maar het toch niet zo zag zitten om zijn rubberen laarzen aan te trekken, is dit dé ultieme kans! Bezoek het Brusselse Riolenmuseum virtueel in 3D, hoog en droog vanuit je zetel!