Zo leer je performancekunst appreciëren

Zo leer je performancekunst appreciëren

Performance art is een term die in de jaren zeventig is onstaan en in hedendaagse musea vaak wordt tentoongesteld. Hoewel het voor velen kunst met een grote K vormt, is het voor anderen soms moeilijk te vatten. Wij helpen je performancekunst appreciëren.

Wat is performance art juist?

Performance wordt nog steeds gezien als een eerder niet-traditionele manier van kunst maken, waarin het leven, fysieke beweeglijkheid en vergankelijkheid centraal staan. Performance art omvat zowel film, videokunst, fotografie, installaties als vormen van theater en dans.

Het is kort samengevat een manier om in contact te komen met sociale realiteit, specifieke kenmerken van ruimte en identiteitspolitiek. Marina Abramovic wordt gezien als de moeder van de performance art.

Maar hoe leer je ernaar kijken en er ook effectief van te genieten? Deze vijf stappen helpen je opweg:

1. Erken het genre

Besef dat het een genre op zich is dat de opgelegde grenzen rond de noemer ‘kunst’ wil aftasten en daarbij de nodige kritiek geeft op cultuur. Dat doet onder andere Shia LaBeouf, die je ongetwijfeld kent uit de Transformers-filmreeks. Hij geeft in zijn performances vaak kritiek op de wereld waarin hij als acteur opgroeide.

LaBeouf op het Berlin Film Festival (c) Onehallyu
LaBeouf op het Berlin Film Festival (c) Onehallyu

2. Leer meer over de geschiedenis ervan

Bekijk het werk van de pioniers in performance art zoals Marina Abramovic, Yoko Ono en Yves Klein. Zoek hierbij naar invloeden die je herkent uit oude rituelen, het circus en sport. Het helpt om bestaande invloeden te herkennen.

3. Een performance is niet 'zomaar' een performance

Vaak leven performance artiesten voor een bepaalde tijd op de manier van hun performance. Neem nu Abramovic, zij besloot zelfs voor goed afscheid te nemen van haar toenmalige parnter Ulay, nadat ze elkaar tegemoet waren gewandeld op de Chinese Muur.

4. Verdiep je in een aantal performance artiesten

Om aan performancekunst te wennen, moet je jezelf vooral trainen door zo veel mogelijk performances te bekijken. Leer artiesten kennen zoals Blue Man Group en Laurie Anderson die het begrip opentrekken. Hier vind je een lijst van bekende performance artiesten.

5. Ga op zoek naar artiesten in jouw omgeving

Zoek op het internet naar de gallerijen en musea in jouw buurt en welke performance artiesten je daar aan het werk kan zien. Vaak werken zij rond thema’s die daardoor ook toepasselijker zijn voor jou.