6 museumgeheimen om te ontdekken

Wist je dat je dít in een museum vindt?

Yannick

Een museum kan veel meer zijn dan een verzameling schilderijen in stille zalen. Je vindt in ons land heel wat verrassende musea, waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze bestaan: een carnavalmuseum, een drakenmuseum, een plantenmuseum… 

Met de nieuwe museumpas in de hand - 100 musea voor 50 euro! - doken we enkele collecties in. 

Uitwerpselen

in het Riolenmuseum

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Brussels Museums (@brusselsmuseums) on May 8, 2018 at 3:52am PDT

Naar het toilet gaan we allemaal maar als je je afvraagt waar al dat afvalwater heengaat en wat ermee gebeurt kan je altijd een kijkje gaan nemen in het Brusselse Riolenmuseum. Je leert over het hele traject tussen jouw kleinste kamertje en de rioolcollector. Interessant maar neem voor de zekerheid misschien een wasknijper mee voor op je neus.

Een paar sportschoenen

in het Olympisch museum 

 Sportimonium© CS

Het Sportimonium in Hofstade toont je bijzondere stukken uit de archieven van bekende sporters, journalisten en sportfederaties: van een wollen zwempak uit de jaren ‘20 tot de allereerste olympische fakkel. Zelfs de spikes waarmee Tia Hellebaut zich afzette om over 2m05 te springen op de Olympische Spelen 2008 in Peking kun je er aanschouwen (en ruiken?)

Een brief van Einstein aan zijn baas

in het Red Star Line Museum

Red Star Line MuseumDe Red Star Line waren de boten tussen Antwerpen en New York. Tussen 1873 en 1934 vertrokken bijna 2 miljoen Europeanen op de oever van de Schelde, hun American dream achterna. Het Red Star Line Museum is dus bovenal een verhalenmuseum, van al die passagiers. En Albert Einstein was er eentje van…

Een smurf

in het Stripmuseum

SmurfCC0 1.0

Smurf je smurfgewijs naar de Peyo-zaal in het Brusselse Stripmuseum en laat je meesmurfen in all things smurf. En ben je uitgesmurft, dan is er nog altijd Kuifje, Boerke, Nero, Lucky Luke, Suske en Wiske... Nestel je gerust ook even in de leeszaal en in een van de drieduizend strips.

De eerste broek voor vrouwen

in het Modemuseum

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Modemuseum Hasselt (@modemuseum_hasselt) on Sep 17, 2018 at 3:19am PDT

Het Modemuseum in Antwerpen is nog gesloten tot 2020 en dat maakt van het Hasseltse Modemuseum dé plek voor fashionable fans van snit en naad. Reis door de geschiedenis van wat-helemaal-in-is, en kom bijvoorbeeld te weten sinds wanneer vrouwen de broek dragen in huis. Letterlijk dan.

De schoot van Sinterklaas

in het Huis van Alijn

 Sinterklaas

Het museum van het dagelijks leven, zijn tradities en rituelen, dat is het gezellige Gentse Huis van Alijn, van keukentoestellen tot tuinkabouters. Bovendien kan je in het museum én online neuzen tussen oude foto’s uit familiealbums, vol ouderwetse feestelijkheid: portretjes met huisdieren, vakantiekiekjes op het strand, de kroost op de schoot van Sinterklaas...

 

Goed om weten: deze 6 musea behoren tot de meer dan 100 musea waar je naartoe kunt met de museumpas. Met die pas kun je een jaar lang, wanneer en zo vaak je wilt, naar een museum, voor maar 50 euro.