Alexander Stragier: "Ik heb de neiging om te zweven"

Videokunstenaar en cultureel ambassadeur

Eva

Foto’s voor Alexander Stragier: "Ik heb de neiging om te zweven"

Alexander Stragier.

Op zijn achttiende werd hij verkozen tot cultureel ambassadeur van Roeselare. Ondertussen is hij zelfstandig aan het werk als projection mapping-kunstenaar. Wablief?

Alexander: “Om het simpel uit te leggen: je projecteert bewegend beeld op een object, zoals een gebouw of zelfs op auto’s om een optische illusie te creëren. Projection mapping geeft een extra dimensie aan een object en creëert een supercool effect.”

Geen goochelaar

Waarom?

“Ik ben van jongs af aan al gefascineerd door animatie, maar ik wilde een stap verder gaan. Toen ik in contact kwam met projection mapping was ik meteen verkocht. De flexibiliteit is zalig en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik kan zelfs een vuilbak passeren op straat en een ingeving krijgen om er iets creatiefs op te projecteren. Ik ben geen goochelaar, maar ik vind het zalig om een trompe-l’oeil te creëren op een simpele muur en om mensen er vol onbegrip te zien naar staren.”

“Ik ben liever uitmuntend in één iets, dan doorsnee in van alles en nog wat”

Hoe heb je het geflikt om op je achttiende cultureel ambassadeur van Roeselare te worden?

“Door heel ambitieus te zijn, denk ik. Ik draag nu drie jaar lang Roeselare naar buiten als cultuurstad. In Roeselare was lange tijd niet veel te beleven, maar nu is de stad toch echt wakker aan het worden. Er worden steeds meer leuke evenementen georganiseerd, het wordt hier steeds groener en de ideeën voor de toekomst zitten goed. Ik ben sinds kort zelfstandig videokunstenaar, dus het ambassadeurschap komt goed van pas. Ik word nu minder snel gezien als het groentje zonder ervaring. (lacht)

 Limen Visual

Je bent gestopt met school om je eigen bedrijf Limen Visual op te starten. Een moedige beslissing.

“Ik studeerde multimedia- en communicatietechnologie aan de Erasmushogeshool in Brussel. Ik leerde er enorm veel bij en de opleiding was superinteressant, maar veel vakken vond ik ook overbodig. Ik wou me niet per se in alle vakken verdiepen en richtte mijn focus liever op bepaalde onderdelen. Ik ben liever uitmuntend in één iets, dan dat ik over het algemeen maar doorsnee ben. Ik had ook het gevoel dat ik ver genoeg stond om op mijn eigen benen te staan en zelf iets uit de grond te stampen.”

"Ik wil met deze job de wereld zien"

Waar sta je binnen vijf jaar?

“Mijn droom is om met deze job de wereld te zien. Ik weet dat het ambitieus klinkt, maar ik ben vastberaden. Natuurlijk ben ik al eens afgewezen, maar ik kan ertegen. Ik heb de neiging om een beetje te zweven en het is goed als iemand me met mijn voeten op de grond trekt."

Wat is het belangrijkste in je werk?

“Efficiëntie. Ik heb mijn eigen manier van werken en volg geen regeltjes. De kunst bij videoprojectie is om het er zo complex mogelijk te laten uitzien, maar het eigenlijk zo simpel mogelijk te houden.”

Volg Alexander op Facebook.