BILL tipt: de drie toppers van Nuit Blanche

Nuit Blanche 2015

Mari

Foto’s voor BILL tipt: de drie toppers van Nuit Blanche

Nuit Blanche 1

Zaterdagnacht was het weer zover, Brussel werd omgetoverd tot één groot museum voor moderne kunst. Iedereen die ook maar iets met kunst te maken heeft, ruilde zijn bed in voor de stad. Op zo’n dertigtal plaatsen rond de Sint-Katelijnewijk werd er tentoongesteld, van installaties tot films en concerten. Het thema dit jaar was renaissance, letterlijk: wedergeboorte. Deze drie talenten sprongen in het oog en zijn de moeite waard om in de gaten te houden. 

1. Mirakels: boeken die tot leven komen

Gary Amseian is van Spaanse afkomst maar woont in Brussel. Amseian introduceert natuurwetenschappen in de kunst en gebruikt boeken als voedingsbodem voor de zaadjes van Mirakels. Het lijkt wel alsof deze boeken, tentoongesteld in het literatuurhuis Passa Porta, opgegaan zijn in de natuur. De plantjes lijden hun eigen leven en geven de boeken een tweede leven.

Terwijl je naar de wonderboeken staart, voeren dichters poëzie op. Hun woorden lijken te ontsnappen uit de stilte van de bladzijden. Op het beeldscherm dat achter de boeken ophangt, kan je de zaden versneld zien uitgroeien tot de plantjes die je voor je neus ziet. 

2. Matter: dialoog tussen oud en nieuw

Quayola is een visual artist uit Londen. Het leidmotief in zijn werk is onverwachte botsingen, spanningen maar ook evenwichten tussen oud en nieuw.

Voor Matter borduurt hij verder op één van de bekendste beeldhouwwerken van de 19e eeuw: De Denker van Auguste Rodin. Quayola projecteert het klassieke werk op een monumentaal scherm in de Begijnhofkerk. Met nieuwe technologieën herleidt hij het beeldhouwwerk tot steeds eenvoudigere geometrische vormen die hij vervolgens laat groeien als een organisch proces. De klassieker wordt herboren. Met de zelfde materie wordt een nieuwe, moderne vorm van schoonheid gecreëerd.

3. Cocoonista: vrijheid is een illusie 

De drie Weense beeldende, geluids- en videokunstenaars Tina Hochkogler, Michaela Grill en Stefan Németh nodigen je uit om uit je beschermende harnas te stappen en een fantasmagorische wereld te ontdekken. Fantasmagorie is de kunst om beelden van gestalten en voorwerpen op te roepen door optische illusies.

In een donkere kamer van het Globe Aroma creëert het Weens trio een fantastisch audiovisueel droomlandschap. Hun focus ligt op de communicatie tussen objecten, projecties, geluid en het publiek.

Gebaseerd op het concept renaissance of wedergeboorte scheppen de kunstenaars door een samenspel van verschillende projecties twee landschappen. Opgesloten in een cocon vormen de projecties fictieve werelden. Eens de creatie uitbreekt, stelt het resultaat de realiteit voor. De projecties bootsen de fragile structuur van het object zelf na en zijn gevangenschap. “Freedom is just an illusion” aldus Tina Hochkogler.