BILLs royale route doorheen Museum Night Fever 2019

We stippelden de optimale weg uit om zo veel mogelijk te ontdekken.

Yannick Vertommen

Brussel is een prachtige jungle van culturele trekpleisters. Een stevig staaltje team work van al deze plekken later werd Museum Night Fever geboren. Op één avond kan je bijna overal tegelijk wonderlijke dingen zien én doen met hetzelfde ticket. BILL maakt je wegwijs in het artistieke doolhof en knutselde aan jouw ideale ontdekkingstocht op 23 februari.

Een dansvoorstelling van zes uur lang

We beginnen met onze tocht in het kunstenpaleis Bozar, vlakbij het Centraal Station. Wandel via de oostelijke uitgang door de Ravensteingalerij en je bent er al. Naast de tijdelijke tentoonstellingen die er te zien zijn, kijken wij vooral uit naar de dansvoorstelling van Ultima Vez. Het gezelschap van Wim Vandekeybus zal er zes uur lang optreden met 100 dansers. Spring dus gerust nog eens binnen aan het einde van de rit.

Graffiti op je T-shirt

 

Neem de uitgang van Bozar aan het Warandepark en kijk schuin rechts naar de overkant van de Koningsstraat. Naast het Koninklijk Paleis staat het Coudenbergpaleis waar je een blik krijgt op de adellijke paleizen van Europa. Op de binnenplaats speelt er zich iets veel moderner af, want daar neemt kunstenaarscollectief Farmprod de boel over. Ze maken grote interpretaties van Bruegel met graffiti en de zeefdrukkers van Ice Screen printen ze meteen op jouw T-shirt.

Breakdance doorheen de Belgische geschiedenis

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Freestyle Lab (@freestyle.lab) on Feb 1, 2019 at 8:48am PST

In het gebouw dat het Coudenbergpaleis met het Koninklijk Paleis verbindt, bevindt zich het Belvue Museum, dé plek voor alles Belgisch. De breakdancers en hiphoppers van Freestyle Lab gaan deze plek op zijn kop doen draaien en jij mag gerust mee doen. Op eigen risico natuurlijk…

Stuur een boodschap naar iemand uit de toekomst

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by visit brussels (@visitbrussels) on Jan 24, 2019 at 9:01am PST

Weer aan de andere kant van de Koningsstraat vind je Experience.Brussels waar je de geschiedenis en ontwikkeling van de stad kan ontdekken. Tot 6 mei kan je er ook een persoonlijk boodschap versturen naar het Brussel van 2028 via een time capsule. Upload een foto van je favoriete plek in Brussel op de website van de time capsule en ga met de bevestigingsmail naar Experience.Brussels om er je boodschap te versturen.

Kanaliseer je innerlijke hippie

Simpsons hippie

Twee minuten verderop vind je het ING Art Center op het Koningsplein. Hier kom je alles te weten over vijf revolutionaire jaren waarin stijlvolle hippies het voor het zeggen hadden in het kunstenaarsmilieu van California, Londen en Parijs. Ga mee op de vibe van toen en kijk hoe ze de wereld konden veranderen. De tentoonstelling Revolutions: Records and Rebels 1966 - 1970 is nog maar een week te zien dus grijp je kans.

De omweg waard

Via het bussennetwerk van Museum Night Fever geraak je ook op de wat meer afgelegen locatie in de stad. De bussen vertrekken allemaal op het Koningsplein en brengen je via vijf gratis routes naar alle locaties. Hieronder drie aanraders:

Dansen tussen blauwdrukken

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Word Magazine (@thewordmgz) on Jan 10, 2019 at 9:

Neem de blauwe shuttle en stap af in Elsene bij CIVA, het Brusselse museum voor architectuur en stadsplanning. Het museum nodigde voor de gelegenheid The Word Radio uit. Zij gaan live uitzenden en brengen daarvoor excentrieke artiesten mee die de soundtrack voor jouw museumbezoek gaan verzorgen. Eentje voor hippe vogels.

Dansvloerdesign

 Adam

Neem de oranje bus naar de royalere regionen van Brussel en stap af aan het Atomium. Vlakbij vind je ADAM, het Brusselse designmuseum. Hier loopt een tentoonstelling met de naam Night Fever. (We weten het. Dat is verwarrend.) Je komt er alles te weten over hoe de bekendste discotheken in binnen- en buitenland de kunstwereld hebben beïnvloed door artiesten en kunstenaars samen te brengen. Nightlife matters.

Gedichten uit de ruimte

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by 🌕 (@lisettemaneza) on Feb 18, 2019 at 1:52am PST

Een klein stukje verderop de oranje route kom je langs het Planetarium. Laat je inspireren door het heelal en aanschouw je sterrenbeeld lichtjaren hiervandaan. Na al dat zweven is het misschien tijd om weer even met beide voeten op de aarde te staan en dan is er slam poet Lisette Ma Neza. Ze schrijft gedichten over racisme en identiteitscrisis, bundelde die al op haar veertiende in een boek en is Belgisch kampioen slam poetry. Ze treedt vier keer op dus kansen genoeg om haar aan het werk te zien.

Speel met de schilderijen van Magritte

Magritte

We gaan verder op onze oorspronkelijk route waar je - nog altijd aan het Koningsplein - het Magritte Museum vindt. Hier hangt de grootste collectie werken van de koning van het Belgische surrealisme. Om de schilderijen nog intenser te ervaren, kan je naar de projecties van Martina Yalcin wandelen. De schilderijen reageren op jouw bewegingen en alles wordt nog vreemder dan het al was.

Achterwerkmode

Wandel langs de Kunstberg naar beneden en ga via de Sint-Jansstraat naar de Violetstraat. Aan huisnummer 12 staat het Mode & Kant Museum waar je nog tot eind maart naar de tentoonstelling Back Side kan gaan kijken. Meer dan 70 kledingstukken tonen de letterlijk meest onderbelichte kant van de mode: de rug.

Bereid je voor op de robotapocalyps

robot

Gaan robots gevoelens ontwikkelen en de mensheid onderwerpen aan hun oppermacht? Voorlopig nog niet maar als je vijf minuten rechtdoor wandelt naar de Sint-Gorikshallen kan je ze wel al in actie zien als kunst. De artiesten die meewerkten aan H++ willen je laten zien hoe artificiële intelligentie de mens kan helpen en zelfs ombouwen tot een 2.0 versie.

Videokunst van Brusselse jeugdhuizen 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by De Brusselse Jeugdhuizen (@brusselsejeugdhuizen) on Feb 7, 2019 at 4:03am PST

Schakel nu zeker over naar de wegbeschrijving onderaan dit artikel. In samenwerking met Argos Centre for Art and Media volgden jongeren van zestien tot achttien jaar uit de Brusselse jeugdhuizen workshops rond videokunst. Als je pril talent wil ontdekken is FotoFabriekFysiek the place to be!

Wandel in een digitaal beeldenpark

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mat.R (@cosamentale_bx) on Jan 17, 2019 at 4:58am PST

We zijn aan de laatste stop van de tour gekomen. In het hippe Kanal - het Centre Pompidou van onze hoofdstad - vind je het kunstenaarscollectief Cosa Mentale. Zij nemen je mee op een digitale rondleiding doorheen een schilderij van sculpturen die ze in realtime maken. Of beter gezegd: die jij maakt. Go nuts!

BONUS!

Nog niet genoeg beweging gehad tijdens het cultureel snacken? Gooi de benen dan nog eens los in de C12. Zij wonnen de award voor beste nieuwe club op de laatste Red Bull Elektropedia Awards. De Nederlandse superstar dj Antal zal er de hele nacht plaatjes komen draaien.

De route

Tickets voor Museum Night Fever 2019 vind je hier.