Snuisteren in de garderobe van Axelle Red

Fashion Victim

Modemuseum Hasselt

Lynn

Denk je wel eens dat je kleerkast uitpuilt? Het kan altijd erger. Zo kan je in het Modemuseum Hasselt een kijkje nemen in de garderobe van Axelle Red. Van cowboyhoeden tot baljurken. Je mond valt ervan open!

Sinds haar zeventiende verzamelt de roodharige zangeres designerstukken. Haar favorieten als de Oostenrijker Helmut Lang en vooral Belgische ontwerpers als Martin Margiela en Veronique Leroy mochten niet in haar kast ontbreken. 

Army of clothes

In de grote hal van het Modemuseum staat een leger van aankleedpoppen (speciaal op maat gemaakt!) met outfits die Axelle Red vooral in videoclips en tijdens optredens droeg. Op de achtergrond hangt een immens scherm dat een reeks videobeelden uit haar carrière laat zien. 

De tentoonstelling is opgedeeld in verschillende kamers die telkens een ander hoofdstuk in haar leven betekenen. In één van die kamers hangen alle outfits die een belangrijk moment in het leven van Axelle Red voorstellen. Onder andere haar trouwjurk, een rode baljurk toen ze zwanger was en een fotoreeks van een défilé van Véronique Leroy waar Axelle aan meedeed staan in deze kamer te pronken.

Feminisme

Axelle Red staat ervoor bekend om te strijden voor vrouwenrechten. Haar feministische karakter trekt ze ook door in haar kleding. Gekke kleurencombinaties en doorkijkjurken hebben regelmatig voor rare blikken op straat gezorgd, maar het je m’en fous-gehalte van Axelle Red is nog steeds aanwezig. Sister is dan ook een ruimte die volledig in het teken staat van "sisterhood" en "vrouw zijn". Inspirerende teksten op de muur en kunstwerken van naakte vrouwen van Marlene Dumas geven de betekenis van deze kamer een extra boost!

Living in a suitcase

Als je tijdens de voorstelling het gevoel krijgt dat je beschamend weinig kleren hebt, is de kers op de taart de zolderkamer van het Modemuseum. Daar staan zo’n vier grote vitrinekasten vol met de overige kleding die niet meer in de tentoonstelling paste, wegens te veel. Ongeveer een honderd paar schoenen en topstukken van onder andere A.F. Vandevorst, Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens en Raf Simons kan je daar bewonderen. Wie ook van zo’n garderobe droomt, kan maar beter beginnen sparen!

Axelle Red verovert Hasselt niet enkel met een expo in het Modemuseum. De zangeres treedt op 28 maart ook op in de Muziekodroom.