Body architect Lucy McRae over haar knuffelmachine en de kracht van technologie

“Extreme ervaringen kunnen onze veerkracht versterken”

Marie

[Dossier #Bodies] Lucy McRae maakt kunst, maar geen alledaagse kunst. Ze is geobsedeerd door biologie en technologie, en die combo uit zich in uitvindingen zoals een parfum-pil (je zweet dan letterlijk een fragrance) of een elektronische tattoo. Lucy wil wetenschap en fantasie samenpersen tot op de rand van het menselijke, en wij branden van nieuwsgierigheid om dat van nabij te zien. 

 

Lucy McRae aan het woord op het Leuvense innovatiefestival AND&.

De Australische Lucy McRae noemt zichzelf een science-fiction artist en body architect, beroepen die je niet bepaald elke dag tegenkomt. Die termen waren er niet vanaf dag één, vertelt ze. “Ik heb het heel lang lastig gehad om te beschrijven wat ik deed, en ik heb lang niet geweten wat ik was.” Ze wilde vooral geen stickers opgeplakt krijgen, want zo kreeg ze het gevoel dat ze zichzelf de toegang tot nieuwe wegen ontnam. 

Dat proces is een mooie illustratie van Lucy’s visie op kunst en op de werkelijkheid in het algemeen. “Voor mij draait het allemaal om blurring the edges”, zegt ze. De grenzen tussen technologie, biologie en kunst, waarbinnen ze zichzelf situeert, de grenzen van het menselijke lichaam, die altijd centraal staan in haar werk. Lucy heeft altijd al een grote fascinatie voor het lichaam gehad, dankzij haar verleden bij een klassiek balletgezelschap en een atletiekclub. “Toen al zocht ik graag mijn eigen limieten op, om ze zo ver mogelijk uit te rekken en te zien wat er dan gebeurt.” Lucy ziet het lichaam als een conceptueel gegeven dat verschillende gedaantes kan aannemen, een ruimte die eindeloze onderzoeksmogelijkheden biedt. 

Designerbaby’s

Een andere parameter van haar werk is de razendsnel ontwikkelende technologie van vandaag, en hoe die ons tot de rand van het menselijke duwt, en ons de vraag doet stellen wat het betekent om een mens te zijn. Dat soort vraagstukken roept Lucy maar al te graag op, zoals met de kortfilm Make Your Maker, waar ze dieper ingaat op genetic engineering. “Genetic engineering is een echte vorm van wetenschap, waarbij de hedendaagse technologie ons in staat stelt om dna te verwijderen en aan te passen”, vertelt ze. “Dat we de mogelijkheid hebben om zelf een menselijk lichaam te maken from scratch, vind ik absurd en geniaal tegelijk.” Lucy zet ons met haar film aan het nadenken: zou ik mezelf mooier, slimmer of sterker maken als dat mogelijk zou zijn?

Make Your Maker © Lucy McRae

Maar wil Lucy dan dat iedereen vandaag de kans heeft om te kiezen hoe zijn of haar lichaam eruit ziet? Verre van. “Perfectie zou de mens weerhouden van innovatie, en dat wil ik zeker niet.” Lucy houdt van het toevallige, en van wat er ontstaat als er wetenschappelijke ongelukjes gebeuren. Al vindt ze het idee om menselijke evolutie te kunnen sturen naar een punt voorbij natuurlijke selectie heel fascinerend, toch is ze zich ook bewust van de gevolgen daarvan. “We zouden ziektes gewoon kunnen verwijderen, maar zulke ingrepen kunnen heel snel fout uitdraaien.” 

"Fantasie is de grootste drijfveer van de mens, niet wetenschap"

Met haar projecten wil Lucy vooral provoceren om het publiek alert te maken voor de vele mogelijkheden en risico’s, zodat er een publiek debat ontstaat. “Iedereen moet de kans krijgen om onze toekomst te sturen. Niet alleen de mensen die sowieso betrokken zijn bij wetenschap.” Lucy wil daarom graag wetenschappelijke kennis overbrengen van het laboratorium naar de keuken of de living. En daarvoor is kunst het perfecte medium, klinkt het overtuigd. “Fantasie is de grootste drijfveer van de mens, niet wetenschap.”

De psychologische kracht van kunst

 Lucy heeft via haar werk niet alleen zicht op technologische doorbraken. Het psychologische effect van kunst heeft haar verder aan het denken gezet. Na de lancering van het parfum in pilvorm, kreeg Lucy talloze reacties van mensen met een dwangmatige zweetaandoening. “Mensen bedankten mij uit de grond van hun hart, ze zeiden dat ik hun hoop had gegeven om weer een normaal leven te kunnen leiden en gelukkig te worden. Zulke ervaringen versterken mijn geloof dat we als mensheid de kracht van de technologie moeten toelaten om ons te helpen.

“We kunnen onze grenzen enkel begrijpen door ze over te steken en te ontdekken”

Lucy McRae aan het woord op het Leuvense innovatiefestival AND&.

Ook met de Future Day Spa, een installatie die je volledige lichaam een negen minuten durende knuffel geeft, gaf Lucy hoop aan iemand met een psychologische aandoening. Een man met een aanrakingsfobie vond het tegen alle verwachtingen in een aangename ervaring en na de behandeling omhelsde hij Lucy - dat maakte indruk. “Ik heb geleerd dat extreme ervaringen, die enkel door technologie tot stand kunnen komen, een manier zijn om onze weerbaarheid en veerkracht te versterken”, aldus Lucy. “We kunnen onze grenzen enkel begrijpen door ze over te steken en te ontdekken.” 

Swallowable Parfum © Lucy McRae

 

 Future Day Spa © Lucy McRae