Carl De Keyzer als voyeur in Noord-Korea

De Donkere Kamer

Concertgebouw Brugge

Pieter Claes
Google maps
location

De laatste Donkere Kamer van 2017 komt samen met de eerste winterwolken aanwaaien in Brugge. In het schemerlicht nemen topfotografen je mee naar de meest duistere plekken van de aardkloot, van Noord-Korea tot Israël. 

Op 21 december daalt de donkere winter officieel neer over België. Het ideale moment om de fotografie centraal te zetten – het woord ‘fotografie’ betekent namelijk letterlijk ‘schrijven met licht’. Je kan De Donkere Kamer nog het best omschrijven als een live magazine over fotografie. Je maakt er in real life kennis met topfotografen van diverse pluimage, met allerlei visies en vertegenwoordigers van verschillende disciplines binnen de fotokunst. De avond bestaat steevast uit presentaties en interviews, debatten over hete fotografische hangijzers en updates over aankomende tentoonstellingen en evenementen. 

Ad Van Denderen keert terug naar Israël 

De gelauwerde affichefotograaf Ad Van Denderen komt uitleg geven bij zijn nieuwste project Stone. De Nederlander trok daarvoor naar Beit Yanei, een hechte landbouwersgemeenschap op het Israëlische platteland. Hij bezocht de plek voor het eerst in de jaren zestig en keerde sindsdien meerdere keren terug, om te zien hoe de genadeloze oorlog, aanslagen en het oprukkend kapitalisme de streek op meerdere manieren corrumpeerden. 

Carl De Keyzer als voyeur in Noord-Korea

Magnum-legende Carl De Keyzer is de tweede headliner van de avond: hij komt zijn jongste boek D.P.R. Korea - Grand Tour voorstellen. De Keyzer drong binnen in het meest geheimzinnige land ter wereld en kon er binnengluren op schietbanen, in metrostations en tijdens publieke marsen, maar ook gewoon in de woonkamers van doodgewone Noord-Koreanen. 

Pitch je fotoproject in 3 minuten 

Heb je een zalig fotoproject in je hoofd maar ontbreekt het je aan financiële middelen? Dan heb je geluk, want tijdens de laatste Donkere Kamer van het jaar kan je ook voor de laatste keer jouw fotoproject pichten in de hoop een mooie som mee naar huis te nemen. Drie fotografen worden uitverkoren om hun plannen te verklappen. De bezoekers bepalen hoe een deel van de opbrengst van de avond onder de drie kandidaten verdeeld wordt. 

Lees hier alles wat je moet weten om de centen in de wacht te slepen.

Hier kan je het volledige programma van de laatste Donkere Kamer van het jaar raadplegen. Afspraak op 21 december in Concertgebouw Brugge