Contour Mechelen: interview curator Jacob Fabricius

Contour Mechelen

Joshua Kint

BILL op Contour Mechelen

Nog tot 3 november kun je de installaties van Contour 2013 in de Mechelse binnenstad bewonderen. Curator van dienst is Jacob Fabricius. De Deen doet zijn visie uit de doeken voor BILL.

Hoe hebt u de artiesten voorbereid op Contour 2013?

Jacob Fabricius: ”Eerst en vooral heb ik hen gesproken en geschreven over de biënnale, de stad Mechelen en mijn concept. Eens ze op de hoogte waren hebben de meeste artiesten Mechelen bezocht. Ze bezochten de gevangenis, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en de voetbalstadions. Daarbij is de kerktoren beklommen en zijn de voetbalvelden van de vipruimte tot het gras uitgepluisd. Ook hebben ze een voet binnen de muren van de streng beveiligde gevangenis gewaagd.”

Op welke manier heeft u het centrale thema (Leisure, Discipline and Punishment) als rode draad doorheen de tentoonstelling verweven?

”Het thema is aanwezig in het werk van de artiesten. Ook is het van toepassing op de verschillende locaties. In de gekozen tentoonstellingsplaatsen zijn er telkens regels van toepassing. Daaraan zijn mensen verbonden die de regels moeten handhaven zodat er een zekere controle is. Bij de een, bijvoorbeeld de gevangenis, komt dit al meer expliciet tot uiting dan de ander. Het komt erop neer dat het centrale thema in de verschillende locaties terug te vinden is.”

Persoonlijke stempel

Hoe hebt u uw persoonlijke stempel op het project gedrukt?

”Doordat ik de titel, de locaties en de artiesten selecteer. De titel en de locaties zijn behoorlijk uniek en daarom niet de meest evidente plaatsen om kunst te tonen. Dat is een grote uitdaging voor mij, de artiesten en de organisatoren. Het is ook belangrijk dat ik bij het hele proces betrokken ben."

Wat wil u met deze editie van Contour bereiken als curator?

”Een interessante tentoonstelling creëren met veel nieuwe kunstwerken en artiesten presenteren waarmee het publiek nog niet zo bekend is. Vanuit mijn perspectief is kunst een genereuze daad mogelijk gemaakt door artiesten. Vaak kan goede kunst informatie aanreiken over politieke, sociale of esthetische aspecten waardoor je een heldere kijk krijgt op het gebeuren van alledag en de wereld waarin we leven.”

“Ik hoop dat de Contourbezoekers kunnen buitenwandelen met een beter idee van ontspanning, discipline en straf en dat ze begrijpen hoe kunst, architectuur en de gekozen locaties onze maatschappij beïnvloeden.”