Deze 4 kunstenaars maken street art in barokstijl

Astro, Smug, el Mac, Rise One

Maxime

Dat Antwerpen 't Stad is, wist je wel. In 2018 is ze ook de stad van de barok. Voor Barokjaar werden vier internationaal bekende graffitikunstenaars opgetrommeld om barok naar 2018 te brengen.

Baroqué? 

Maar als je al even geen esthetica meer hebt moeten studeren, kan het geen kwaad om je kunstgeschiedenis eerst nog eens op te frissen. Barok was de voornaamste kunststroming tussen 1600 en 1750. De schilderijen ontploffen haast door de levendigheid, het contrast tussen licht en donker en de aandacht voor details. Het drama spat van de doeken!

De bekendste schilder is natuurlijk onze Peter Paul Rubens, onder andere beroemd dankzij zijn portretten van dames met een maatje meer. Was dat toen in de mode? Rubens wou niet Miss Universe schilderen, maar molligheid was toen een symbool van gezondheid en vruchtbaarheid.

1. Yvon Tordoir

Het Barokjaar bracht Antwerpenaar en streetartkunstenaar Yvon Tordoir op het idee om op zoek te gaan naar collega’s die een barokke stijl hanteren. Samen zullen ze vier grote muurschilderingen maken die niet moeten onderdoen voor de grootste barokke schilderijen.

In de wereld van de street art kent iedereen hem onder de naam Rise One. Als twaalfjarige trok hij er ’s nachts voor het eerst op uit om stiekem graffiti te spuiten. Toen hij Grafische Vormgeving studeerde, ontdekte hij dat er in Antwerpen muren stonden waarop hij wel legaal mocht schilderen.  In 2000 richtte hij het collectief Aerosolkings op. In opdracht van bedrijven ‘versieren’ ze muren met hun werk. Voor hen is streetart een gelijkwaardige vorm van kunst, met een maatschappijkritisch kantje. Denk maar aan de talloze taferelen van Banksy.

2. Astro 

Greg Astro maakte zijn debuut in de banlieus van Noord-Parijs. Hij speelt met schaduw en licht, zoals de barokke traditie het graag heeft. Daarnaast gebruikt hij in zijn werk vaak kalligrafie, geometrische vormen en meerdere dimensies. In 2006 ontwikkelde hij samen met de artiest Kanos een eigen techniek, de Cellograff. Hierbij maakt hij graffiti op een stuk cellofaan opgespannen tussen twee gebouwen of bomen. Handig, want zo kan niemand hem berispen omdat hij graffiti heeft gespoten op privaat eigendom. 

3. Smug

Sam Bate Smug is een van oorsprong Australische streetartkunstenaar. Voor zijn werk baseert hij zich vaak op een foto. Maar hij wil allesbehalve de foto imiteren, hij voegt altijd nog een extraatje toe. Door de grote details in zijn werk zou je kunnen denken dat Smug zeeën van tijd heeft voor zijn perfectionisme, kan werken in geluidsvrije ruimtes en schildert met de meest precieze penselen. Drie keer mis. Met enkel een spuitbus kan hij de meest prachtige graffitiparels creëren op de drukste plekken.

4. El Mac

Miles MacGregor el Mac is geboren en getogen in Los Angeles. Zijn primaire focus ligt altijd op een waarheidsgetrouwe weergave van mensen en vooral hun gezichten. Hij speelt met patronen die  haast onopgemerkt opgaan in het groter geheel. Zijn werk is ondertussen te bewonderen in onder andere de VS, Mexico en Noorwegen. En vanaf juni in 't Stad!

Meer info over Barokjaar? Hier brandt de olielamp.