Deze expo móet je als millennial bezoeken

Hello, Robot. Design tussen mens en machine.

Design Museum Gent

Ellen Van Wulpen
Google maps
location

De coolste expo van het moment vind je in het Design Museum in Gent. Hier kan je nog tot en met 15 april 2018 terecht voor een flinke dosis robots en nieuwste snufjes. Elke millennial moet deze expo bezoeken.

De tentoonstelling Hello, Robot spreidt zich over vier verschillende ruimtes, die elk een fase in de relatie tussen mens en machine voorstellen. 

A trip down memory lane

Wat was jouw eerste kennismaking met een robot? Misschien was het R2-D2 uit de Star Wars-films (de enige échte R2-D2 kan je hier trouwens ook bezichtigen!) of misschien had je vroeger een speelgoedrobot.

Helaas was - of is - ons beeld over robots vertekend en dat hebben we voor een groot deel te danken aan de media. Robots zijn helemaal geen buitenaardse wezens en hoogstwaarschijnlijk heb je nog nooit een robot ontmoet die eruitziet als het wezen dat je je voorstelt bij die naam.

Een robot als collega?

Wie denkt aan robots integreren in ons dagelijks leven, kan het debat rond banenverlies niet meer ontwijken. Maar de angst om je job te verliezen is een fenomeen dat bij elke nieuwe revolutie voorkomt. Of we het nu willen of niet, machines nemen nu al enkele taken van ons over. Denk maar aan 3D-printers en de automatisatie van andere menselijke taken.

De robot, uw vriend

In een derde fase kunnen we robots meer en meer als vrienden zien. Waar kunnen robots ons bij helpen? Ze kunnen van pas komen bij geneeskunde, bij het babysitten of zelfs bij het shoppen. Robots zijn ook de slimme, geconnecteerde apparaten die we in ons dagelijkse leven willen. Internet of Things, waarbij alledaagse gebruiksvoorwerpen onderling in contact staan met elkaar en het internet, is dan ook een term die niet meer weg te denken is anno 2017.

No limits

De voorlopig laatste fase in onze relatie met machines wordt de samensmelting van mens en robot. Meer en meer zal die scheiding volgens de expo vervagen. Of dat een goed of een slecht idee is, laten we in het midden, maar stiekem kijken wij al uit naar ons Smart Home, waar allerlei handige tools je lastige huishoudelijke taakjes overnemen. Of wat dacht je van kledij met sensoren en microchips? Embrace it!

Meer redenen voor jouw bezoek

Nog redenenen nodig om zelf een bezoekje te brengen aan het museum? Met de BILL-app kan je deze tentoonstelling bezoeken voor amper 2 euro. Snel de app downloaden is dus de booschap.

Bovendien vind je op de binnenkoer van het prachtige museumgebouw, naar aanleiding van de expo, een nieuwe tijdelijke hotspot in Gent! Het pop-up Café TOBOR verwent bezoekers met een heerlijk kopje koffie of huisgemaakte ijsthee. Ook voor een kleine hap kan je er terecht.

 

De expo Hello, Robot loopt nog tot 15 april 2018 in het Design Museum in Gent. Alle info vind je hier.