Deze werken mag je niet missen op Artefact 2018

Artefact festival 2018

Yasmine
  • Kunstencentrum STUK
  • 13 feb tot 01 maa 2018
Google maps
location

Artefact festival bivakeert vanaf vandaag alweer voor de achttiende keer in het Leuvense kunstencentrum STUK. Naast een groepsexpo met geologie als rode draad pakt Artefact uit met performances, muziek, workshops en lezingen.

Stories from Below 

Het overkoepelend thema van het festival is ecologie, meer bepaald geologie. Vandaar de toepasselijke titel This Rare Earth – Stories from Below. Binnen de expo gaan verschillende kunstenaars aan de slag rond het thema Antropoceen, een filosofische kijk op onze aardbol. Ze werkten allemaal rond (en met) stenen en ontginning, afval en recyclage.

Future Fossil Spaces (2014)

De expo begint op de hoogste verdieping, waar je meteen een installatie van Julian Charrière ziet. De bakstenen zijn ontgind in de zoutvlaktes van de Boliviaanse Andes en bestaan uit kleurrijke zoutlagen. Door een niet-alledaags materiaal te gebruiken, zet de kunstenaar aan tot nadenken over ons gebruik van materialen en hoe dat onze aardkorst veranderd. 

Julian Charrière

Taste of a Stone (2016)

In dezelfde ruimte zien we een groot werk van Otobong Nkanga, Taste of a Stone. De witte stenen en serene opstelling doen denken aan een Japans zentuintje. Het is een interactief werk waar iedereen toegelaten wordt om over de stenen te wandelen en zelf op ontdekkingstocht te gaan via de teksten op tegels. 

Prospecting: A Geological Survey of Greys (2017)

Een verdieping lager in de tweede kamer hangt het opvallende Prospecting: A Geological Survey of Greys (2017) van de Zweedse kunstenares Cecilia Jonsson tegen de ramen. Ze nam staaltjes van verschillende gesteentes uit een boorgat van 170 meter diep in Prestefjellet, Noorwegen. Ze nam er microscopische foto’s van en intensifieerde de kleuren van de gesteentes tot prachtige eyecatchers.

Tip: Een medewerker van de tentoonstelling raadde ons aan om deze ruimte te bezoeken bij het vallen van de avond, wanneer het licht recht door de ruiten schijnt. Het kleurenpallet zou dan het mooist tot zijn recht komen. 

Cecilia Jonsson

Tug of War (2018)

In dezelfde ruimte hangen ook twee houtsnedes van het Indische kunstenaars duo Prabhakar Pachpute en Rupali Patil. De grootste houtsnede geeft een Indische legende weer, gecombineerd met referenties aan de hedendaagse klimaatsproblematiek. De houtsnede werd in de weken voorheen vervaardigd binnen STUK, dus je zal één van de eerste aanschouwers zijn van dit kunstwerk! 

P. Pachpute en R. Patil

The Congo Tribunal (2015-2017)

Een laatste kunstenaar die we graag in de kijker zetten is Milo Rau. Hij kreeg het hele paviljoen als werkruimte voor zijn project The Congo Tribunal. In het paviljoen is er onder andere  meer dan 25 uur aan filmmateriaal te zien over de Congolese Oorlog. Ook kan je er een VR-simulatiespel spelen, maar daar willen we nog niet te veel over verklappen. Naar aanleiding van deze interactieve installatie van Milo Rau spelen er films in Cinema ZED over de historische band tussen Congo en België. Dit samenspel van projecten vormt een interessante dialoog over ontginning, oorlog en macht.  

Het volledige programma vind je hier