Drie verborgen street art steden

Voor een kleurrijke citytrip

Camille

Sinds de hype rond Banksy is street art niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Elke zichzelf respecterende hipster gaat ernaar op zoek tijdens zijn of haar citytrip. Londen, New York en Berlijn kennen we uiteraard al, maar ook de volgende drie steden hebben heel wat te bieden. 

Rome

De Italiaanse hoofdstad is bij velen vooral bekend dankzij haar heerlijke pasta, rijke verleden en romantische sfeer. Net zoals hun antieke voorvaderen blijven ook de huidige Romeinen hun tijd vooruit. Al in 2008 opende Wunderkammern de deuren. Het museum biedt een plaats aan nationale en internationale artiesten om hun werk te tonen, zowel binnen het gebouw als erbuiten. Het onderliggende principe? Een soort hedendaags curiositeitenkabinet opbouwen. MAAM is dan weer een oud industrieel complex dat sinds 2009 wordt opgeëist door krakers. Het gebouw huist niet alleen een tweehonderdtal inwoners, maar het is tegelijk een anti-museum volgestouwd met creativiteit. Verschillende artiesten - waaronder Borondo en Kobra - doneerden al werk aan het project. 

Street art hoort natuurlijk thuis in het straatbeeld. De buurt rond Via Ostiense veranderde van een achtergestelde wijk in een hub voor creatief talent. Een van de opvallendste werken is dat van Blu: hij gebruikte een saaie gevel als canvas, met kleurrijke gevolgen. Ook het Sanba Project heeft een onderliggende sociale betekenis. De San Basilio wijk stond lange tijd bekend omwille van het hoge criminaliteitsgehalte. Door verschillende kunstwerken doorheen de buurt kwam er niet enkel meer kleur, maar werd San Basilio ook leefbaarder. De mural van Hitnes bestaat uit zes verschillende dieren die zo uit een droom geplukt te lijken zijn. Het belang van street art in het straatbeeld blijkt waarschijnlijk het best uit M.U.Ro. Het museum is in praktijk een grote openluchtgalerij in Quadraro Vecchio. De wijk is een mengelmoes van kleine huisjes en Frans geïnspireerde villa’s uit het begin van de twintigste eeuw. Dat Franse verleden komt ook regelmatig terug in de kunstwerken, waar de inwoners zeer fier op zijn. Verwacht je aan grote namen als Zelda Bomba en Ron English, maar ook lokale artiesten krijgen hun plaatsje.

Tel Aviv

Tel Aviv is de laatste jaren aan een opmars bezig. Hoewel niet voor de hand liggend, ontdekken steeds meer mensen het vakantiepotentieel van de stad. We laten de kilometerslange stranden en het uitgaansleven even voor wat ze zijn want ook de street art verdient wat aandacht. De stad heeft vele gezichten, maar hip is ze zeker. Florentin ligt in het zuiden van Tel Aviv en kent een sterke gentrificatie. Het is daarom het uitgelezen moment om op street art ontdekkingstocht te gaan door deze wijk, net voordat het creatieve karakter verdwijnt. Marilyn Monroe fans vinden er alvast hun gading: de Amerikaanse diva is voor de gelegenheid uitgedost als gangster. Of wat dacht je van Lego Man, een stukje kunst door James Ame dat ook terug te vinden is in bijvoorbeeld New York? Het Instagramgehalte van street art valt niet te onderschatten - niet onbelangrijk vandaag de dag. Yochai Matos creëerde een interactieve mural die je letterlijk vleugels geeft. 

 

Ook voor zij die liever de duistere kant opgaan, heeft Tel Aviv heel wat in petto. In het voormalige Dolphinarium werden in 2001 21 jonge Israëli gedood, waarna het gebouw leeg kwam te staan. Ook nu nog vormt het een grimmig aandenken aan het verleden. Onlangs echter veranderde de Israëlische artiest Dede het hele complex in een reusachtig opwindbaar gebit. Mooi, grimmig of triest - het weet in elk geval de aandacht te trekken. De beste plekken bereik je niet zomaar: voor de graffiti in het centrale busstation moet je je eerst een weg banen naar de zevende verdieping. Door het labyrintachtige grondplan van het gebouw is dat nog een hele uitdaging. De permanente tentoonstelling huist ongeveer 160 artiesten van over de hele wereld, waardoor je de moeizame zoektocht snel vergeet. Al helpen het prachtige panorama en de zonsondergang daar ook bij. Wellicht te vermijden tijdens de donkere uurtjes, maar een aanrader voor overdag is Kiriyat HaMelacha. Het voormalige industrieel complex in brutalistische stijl stond jarenlang leeg, maar is nu een van de belangrijkste creatieve centra van Tel Aviv. De street art ligt er als het ware voor het oprapen, van minuscule stickers tot torenhoge murals

Lissabon

Betegelde façades, kleurrijke muren, Fado… Dat is zowat het stereotype beeld dat we hebben van Lissabon. Niemand associeert de Portugese stad met street art - volledig onterecht. Hoewel sommige van die clichés net omarmd worden door de lokale bevolking. Het M.A.S.C. (een vriendengroep uit de São Cristóvão wijk) nam het initiatief tot een mural als een ode aan Lissabon. Alle elementen die de buurt karakter geven, keren terug in het kunstwerk waar verschillende Portugese kunstenaars aan hebben meegeholpen. Van de lokale priester over wijn tot Fadozangers: neem je tijd om het werk onder de loep te nemen.

 

In plaats van leegstaande gebouwen zomaar te laten verkommeren, pakt het Crono project in de Avenida Fontes Pereira de Melo het anders aan. Verschillende internationale artiesten (denk aan SAM3 en Os Gêmeos) kregen de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten. Ook in de omliggende straten kijk je best wat om je heen: je zou zomaar op een verborgen pareltje kunnen stuiten. Of wat dacht je van een parking annex kunstgalerij? Chão do Loureiro stelt over vijf verdiepingen het werk van de beste Portugese street artists tentoon. Gonçalo Mar en Nomen zijn namen die de kenner niet onbekend in de oren zullen klinken. Alsof dat nog niet genoeg reden is om deze plek te bezoeken, biedt het dakterras ook nog een prachtig panorama over Lissabon. Grootste kunstgalerij in openlucht van het Iberisch Schiereiland of niet, de Amoreiras muur is zeker de moeite waard. Waar street art in Portugal vroeger als marginaal werd bekeken, is het zeker de laatste jaren een middel tot politieke kritiek geworden. Angela Merkel bezoekt Lissabon? Dat verdient een kunstwerkje. Anderzijds zijn er ook puur esthetische murals terug te vinden van bijvoorbeeld Marilyn Monroe en Tupac. Aan jou de keuze.

Deze steden mogen dan niet internationaal bekend staan omwille van hun street art, de verrassing is daardoor alleen maar groter. Bovendien hebben ze nog veel meer te bieden en vormen ze daarom de perfecte gelegenheid om verschillende culturele aspecten te combineren. Romulus en Remus krijgen plots een hedendaags kantje, hoewel diep verankerd in het verleden. Street art is zowel in Berlijn als in Lissabon en Tel Aviv een uiting van zowel internationale als lokale cultuur. 

© Camille Van Puymbroeck - Spotted by Locals