Even interessant als de film: filmposters

Retrospectieve

Laurent Durieux

Inge

Foto’s voor Even interessant als de film: filmposters

Jaws (1975).

Google maps
location

Een stukje van de magie van Vrouwe Cinema is de filmposter. En dan bedoelen wij niet de overgephotoshopte clichés, maar overtuigende beelden. Zoals Laurent Durieux die maakt bijvoorbeeld.

De Brusselaar blijkt verschillende roepingen te hebben: leraar, ontwerper, illustrator. Als deze laatste scheert hij hoge toppen. In een retro-futuristisch universum creëert hij beelden die nostalgie, nieuwsgierighed én bewondering teweeg brengen.

Grote fans

De filmtoppers van Hitchcock, het intrigerende Jaws of een all time classic zoals Metropolis: allen zijn ze door zijn tekenpen gehaald. En met succes. Zijn indrukwekkende werk wordt op veel applaus onthaald, in the blink of an eye is zijn werk verkocht. Ook de grootheden van de film zelf zijn onder de indruk. Francis Ford Coppola sprak deze lovende woorden: "Laurent Durieux's beautiful work takes poster art to a high level. The images, which are stunningly executed, express ideas and themes of the movies he has chosen in new terms." Als dàt je nog niet nieuwsgierig maakt.

Dat hij op zijn 45e al een retrospectieve klaarspeelt, zegt veel over mans werkethiek. Het belooft een boeiende trip te worden langsheen Vertigo, Die Hard en King Kong. Een shortcut doorheen de filmgeschiedenis die zonder woorden toch een heel verhaal vertellen. Ruil voor één keer die cinemastoel in voor een expo-uitstap (of combineer gewoon beiden).

De Retrospectieve van Laurent Durieux loopt nog tot 16 augustus in De Warande in Turnhout. Meer info vind je hier.