Geen geld om naar Japan te gaan? Hasselt is the next best thing.

Yokoso Festival

Annelies
Google maps
location

De Japanse Tuin in Hasselt wordt 25 jaar, en dat laat Hasselt niet zomaar aan haar neus voorbijgaan. Van 4 maart tot 21 oktober legt Hasselt haar Japanse ziel bloot op het Yokoso Festival. Het epicentrum bevindt zich in de Japanse Tuin, maar je kan ook op vele andere plaatsen terecht voor een Japanse totaalbeleving. 

Voorsmaakje

Enkele weken voor het Yokoso Festival valt er op een paar sushirestaurants na, nog niet veel Japan te bespeuren in Hasselt. Toch kunnen hardcore Japanliefhebbers hier en daar al aan hun trekken komen.

 抹茶 (matcha, Nederlands: thee in poedervorm) 

Theeliefhebbers die fan zijn van Japanse thee moeten bij Teastation zijn. Het aanbod aan Japanse thee is er niet zo groot, maar je vindt er bijvoorbeeld wel kwalitatieve biologische matcha thee. Anders dan gewone thee, is matcha groene thee in poedervorm. Een kopje matcha zou gelijk zijn aan tien kopjes groene thee!  

Met je Joyn-kaart maak je kans op mooie beloningen bij Teastation, zoals een Hightea voor 2 personen aan huis geleverd. 

漫画 (manga, Nederlands: willekeurige kwaststreken)

Mangaliefhebbers kunnen hun slag thuishalen in Wonderland, de stripspeciaalzaak in Hasselt. Je vindt er onder andere strips van mangaka’s Tite Kubo en Eiichiro Oda. Begin alvast te oefenen op je van-achter-naar-voor-leesskills!

Dankzij je BILL-bundel krijg je 10% korting op je aankoop.

寿司 (sushi, Nederlands: zure rijst)

Een van de lekkerste manieren om aan Japanse cultuur te doen is sushi eten. Hasselt heeft verschillende sushi restaurants. Die hard sushi-eters die hun sushi graag op een boot of brug gepresenteerd zien, moeten bij OishiiAki Sushi of Esaki Sushi zijn. De meer budgetvriendelijke variant waar je naast sushi ook Thais kan eten is Tasty Bowl

The real stuff 

Acht maanden lang kunnen liefhebbers en leken zich laten onderdompelen in de Japanse cultuur op het Yokoso Festival. Neem je kaart van Hasselt er even bij en omcirkel de volgende place-to-be’s. 

Bloemen @ Japanse Tuin

Heb je het ook al gemerkt, dat de bomen en planten die uit hun winterslaap ontwaken een festijn van geuren op gang zetten? De lente maakt stilaan weer haar intrede, en waar anders kan je dat beter ervaren dan in de Japanse Tuin? 

  • In april kan je de ontluikende kersenbloesems komen bewonderen op het kersenbloesemfestival.
  • Bonsai-liefhebbers kunnen in mei aan hun trekken komen op de bonsai expo. Verder zijn er ook nog de open tuindagen.
  • Als je altijd al eens een kimono wilde dragen, moet je in juni op de avondworkshop draag een yukata (zomerkimono) zijn.
  • Juli is de maand om je wensen te laten uitkomen. Het wensenfestival Tanabata helpt je hier een handje bij. 
  • In augustus worden tijdens de Obon Matsuri Nocturne je wensen die je tijdens Tanabata opschreef, naar de goden gestuurd om ze in vervulling te laten gaan. De lantaarns en decoratie versterken de magie.
  • Yokoso feestelijk afsluiten doe je in oktober tijdens de bloemenofferceremonie

Krijg 10% korting in de Japanse Tuin met je BILL-bundel.  

Fashion @ Modemuseum

Het Yokoso Festival is voor het Modemuseum de geknipte aangelegenheid om de Japanse mode in de kijker te zetten. Je kan er van 4 maart tot 3 september terecht voor de tentoonstelling Across Japan. De tentoonstelling zoomt in op de Japanse mode die sinds de jaren 80 een noemenswaardige invloed heeft gehad op de westerse mode, dankzij o.a. Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo

Krijg €3 korting op de toegangsprijs dankzij je BILL-bundel.  

Sake @ Jenevermuseum

Benieuwd hoe rijstwijn of sake smaakt? Je kan de Japanse tegenhanger van jenever komen proeven in het jenevermuseum op 29 april. Reserveer alvast je plaats!

Creatief @ CCHA

Het cultuurcentrum van Hasselt (CCHA) wordt tijdens Yokoso dé plaats om kennis te maken met Japanse dans en muziek

26 april staat in het teken van dans en installaties. Dansers Hiroaki Umeda en Yui Kawaguchi zorgen voor een inspirerend samenspel van dans, muziek en lichtinstallaties.

De Japanse trommelaars van Yamato speelden al enkele keren in het CCHA, maar voor Yokoso komen ze graag nog een keer terug. Ze blazen eeuwenoude instrumenten nieuw leven in tijdens een wervelende, energieke show. Meteen na de show in bed kruipen is dus geen goed idee.

Knippen en plakken @ Literair museum

Het literair museum wordt in maart en april omgevormd tot een workshoppaleis. Laat je inleiden in de oosterse papierknipkunst, leer Japanse poppetjes maken en kraanvogels plooien, schilder Chinese figuren (met Carll Cneut!) en oefen je penseeltekenskills.

De vele andere evenementen en locaties tijdens Yokoso vind je hier.