Gijs Vanhee: "Engagement zit in de kleinste hoeken"

Mechelen Muurt

Inge

We ontmoeten stadskunstenaar Gijs Vanhee in Kaffee-ine in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, op een boogscheut van de muur die hij vorige zaterdag voltooide. De teller staat nu op 10 in het project van "De man die Mechelen kleurde". 

10 muren in de Mechelse binnenstad zijn onder handen genomen door evenveel kunstenaars (van lokale tot internationale namen) en zijn ondergedompeld in een kleurenbad. Vanhees muur was het laatste wapenfeit, de route heeft nu officieel 10 stopplaatsen en is stappensklaar.

Twee jaar geleden is de kiem gelegd van dit project. Hoe ben je er precies aan begonnen?

Gijs Vanhee: "Mechelen koos mij als stadskunstenaar. Het idee van de murals sluimerde al langer en als ambassadeur van de stad kon ik dit project uitwerken. Ik heb een selectie gemaakt op basis van drie pijlers: lokaal, nationaal en internationaal talent. Ik zocht naar artiesten die dezelfde filosofie deelden en die zich wilden engageren voor de stad."

Niet zomaar street art

Street art wint de laatste jaren duidelijk aan populariteit. De appreciatie groeit, de negatieve connotatie verdwijnt.

"Street art bestaat eigenlijk niet. De kunstenaars van Mechelen Muurt zijn niet per se 'street artists', maar hebben verschillende achtergronden: van grafisch design tot illustratie. Street art bestaat in principe niet. Kunstenaars kiezen de straat als medium. In se is dat geen verschil met een artiest die in zijn atelier een galerij-expo voorbereidt. Ze zijn allen met kunst bezig."

De kunstenaars van Mechelen Muurt zijn niet per se 'street artists'. Ze hebben verschillende achtergronden: van grafisch design tot illustraties.

De commerciële aandacht groeit wel. Je uitte al kritiek op IKEA die een reeks met street art verkoopt.

"Het probleem met IKEA is dat zij teren op de jarenlange reputatie van een artiest. Om dan voor een peulschil een onbetaalbaar kunstwerk en masse aan te bieden: dat kan niet. En het bovendien verkopen als 'street art', enkel omdat dat hip en cool is. Street art kan je niet in huis hangen (een kunstwerk wel), street art hoort op straat."

Engagement

De Leuvense artiest Waldorf Claw vertelde dat hij mensen graag wil verrassen met zijn werk op straat. Wat is jouw opzet?

"Ik geloof erg in engagement. Je stad opfleuren kan je zélf doen. Met kleine ingrepen, dat moeten niet altijd grootse dingen zijn. Met dit project probeer ik zowel de Mechelaars als de bezoekers een aangename stad te geven, ze hoeken laten ontdekken die ze anders argeloos voorbijlopen. De route moet je trouwens écht beleven, neem geen genoegen met een gesharede foto. De kracht van het internet is onmiskenbaar, maar zo'n muur in levenden lijve aanschouwen blijft toch the real deal."

Je stad opfleuren kan met kleine ingrepen, dat moeten niet altijd grootse dingen zijn.

De 10 murals zijn klaar en staan nu permanent te blinken. Wat staat er nog op stapel?

"Ik ga mij terug meer bezighouden met mijn persoonlijk werk. Verder verschijnt het boek Mechelen Muurt in september. Het wordt een catalogus waar je meer ontdekt over de kunstenaars. Ook aan het project zelf wordt een vervolg gebreid. Bedoeling is dat er ieder jaar twee à drie kunstwerken worden gemaakt."

Goed nieuws! Maar eerst deze route ontdekken. De eerste stop is Vanhees muur gedoopt The Gift. Gulle handen van de hybride leeuw prominent in het straatbeeld. Een geschenk dat wij alvast gretig in ontvangst nemen.

Ontdek als voorproef een glimp van de kleurrijke route. Zélf op pad? Meer info vind je hier.