Het afstudeerseizoen is begonnen

Graduations 2018

Marie Van Oost

Misschien heb je nog examens, misschien ben je al verlost - het examenseizoen is duidelijk nog niet gaan liggen. Dat wil ook wat zeggen voor de kunststudenten onder ons. Zij hebben hun jury's achter de rug en mogen nu hun werk aan het grote publiek tonen. In verschillende steden zijn daarom gratis expo's te bezoeken met het werk van laatstejaarsstudenten.

Gent

KASK

De KASKGraduation is niet zomaar een evenement. De Gentse School of Arts neemt de tijd om al haar afstuderende leerlingen in de kijker te zetten. Per richting is er dus een apart toonmoment. Studenten Mode organiseren hun eigen modeshow, muziekstudenten moeten zelf van naaldje tot draadje een soloconcert op poten zetten, studenten Drama krijgen een dramafestival. Voor de Beeldende en Audiovisuele Kunsten is er de expo met alle werken verspreid over de hele school, die loopt van 28 juni tot en met 1 juli. Vernissage inclusief afterparty in de tuin van het KASK op 27 juni. 

Sint-Lucas

Behalve het KASK is er in Gent ook nog Sint-Lucas. Voor hun afstudeertentoonstelling krijgen studenten Beeldende Vormgeving, Interieurvormgeving, Grafisch Ontwerp, Textielontwerp en Vrije Kunsten op 30 juni en 1 juli de kans om te exposeren in het schoolgebouw. 

Brussel

Sint-Lukas

Net zoals Sint-Lucas in Gent is ook Sint-Lukas in Brussel een campus van de overkoepelende scholengroep LUCA. Voor hun graduation show van dit jaar geldt het thema "to flower to flow", en dat gaat ruim. Hoe kan kunst de kans krijgen om open te bloeien en vrij te stromen doorheen de campus? Op die vraag biedt het werk van de afstuderende kunstenaars Beeldende en Audiovisuele Kunsten een antwoord. Van 27 juni tot 1 juli.

Narafi

Ook Narafi in Brussel hoort bij LUCA. Narafi staat gekend om het technische vakmanschap als het op beeld aankomt. Op vrijdagavond 22 juni tonen de afstuderende bachelors FILM-TV-Video hun werk op de campus. Verwacht je aan fictie én documentaire.

RITCS

Ook het RITCS heeft een manier gevonden om afstudeerwerken kenbaar te maken aan het publiek. Lichting RITCS is een samenwerking tussen studenten Drama-regie, Drama-spel en Podiumtechnieken en toont verschillende eindwerken op de planken. De premières brengen ze op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel in samenwerking met theatergezelschappen en culturele centra. RITCS Online is een nieuwe streamingdienst van de school om de werken van de laatstejaarsstudenten voor te stellen aan de professionele sector.   

Hasselt

PXL-MAD

Een laatste telg van LUCA is PXL-MAD, de kunstacadamie in Hasselt. Hun eindejaarsexpo is EXIT/18 en die bundelt de afstudeerprojecten van de masters van PXL-MAD én van de faculteit Architectuur en kunst van de Universiteit Hasselt. Het decor voor EXIT/18 is Cultuurcentrum Hasselt en toont woord, beeld, muziek en dans. De officiële opening is op vrijdag 22 juni. De expo is ook open voor publiek op 23 en 24 juni.