Het MoMa pakt uit in La Fondation Louis Vuitton

Être Moderne: le MoMA à Paris

Yasmine

Het New Yorkse MoMA (Museum of Modern Art) stuurt een resem wereldberoemde topstukken naar Parijs en wij checken of dat een trip naar Frankrijk rechtvaardigt. Être Moderne: le MoMA à Paris: de moeite of laten links liggen? 

Smeltende klokken en fietswielen 

Het gebouw van La Fondation Louis Vuitton werd ontworpen door de architect Frank Gehry. Het gebouw heeft een vrij ingewikkelde structuur, met glasplaten die ingenieus over elkaar schuiven en op de bovenste verdieping een mooi terras waar je door de spleten van het glas Parijs ziet piepen. De tentoonstelling bestaat uit verschillende verdiepingen. Mijn persoonlijke favoriet was de  ruimte waarin je belangrijke kunstenaars van de twintigste eeuw tot aan de popart kan zien.  Je vindt er werk van Salvador Dali (je weet wel, die met zijn smeltende klokken, aka The persistence of Memory), Frieda Kahlo en Picasso. Daarnaast kan je er een veerachtige sculptuur van Constantin Brancusi (Bird in Space) en Marcel Duchamps fietswiel (Bicycle Wheel) bewonderen.

Buiten beeldende kunsten zijn er ook belangrijke werken in de filmgeschiedenis te bezichten, zoals een originele Micky Mouse-animatie van Walt Disney en Eisensteins meesterwerk Pantserkruiser Potjomkin. Hierbij worden grafische propagandaposters van verschillende bewegingen zoals het communisme in de voormalige Sovjet-Unie en de burgeroorlog in Spanje getoond. 

De moeite waard, want... 

Buiten het feit dat je voor deze collectie normaal gezien een vliegtuigticketje naar New York moet kopen, zijn het allemaal werken waarvan je hoogstwaarschijnlijk al gehoord hebt. Hierdoor kan je ook zonder een diepgaande kennis van de kunstgeschiedenis ten volle genieten van wat je ziet, met als bonus natuurlijk een citytripje naar Parijs. 

Wat mag dat kosten? 

Met de Flixbus reis je naar Parijs en weer terug voor een dertigtal euro en in een jeugdherberg of een Airbnb kan je al voor ongeveer twintig euro je hoofd neerleggen 's nachts. De tentoonstelling kost je als student tien euro. Voor pakweg honderd euro geniet je dus zowel van een weekendje Parijs als het beste van het MoMa. Een absolute aanrader om je lesvrije week mee te vullen! 

De tentoonstelling loopt nog tot 5 maart 2018.