Kortrijk wordt speeltuin voor beeldende kunst

PLAY Festival

Kortrijk wordt parcours van kunst

Brecht Vissers

Kortrijk verandert vanaf dit weekend in een openluchtmuseum tot in november. PLAY festival wil hedendaagse kunst en de publieke ruimte verenigen door een speels parcours van kunstwerken op te zetten door de stad van de Kerels. 

Kent u bijvoorbeeld Carsten Höller? Hij plaatste enkele jaren geleden een gigantische glijbaan in de Tate Gallery of Modern Art in Londen. Hij stelt ook op het nagelnieuwe Kortrijks festival tentoon. Die naam ‘PLAY’ is dus niet voor niets gekozen. Het komt van de ‘Homo Ludens’ of ‘Spelende Mens’, een cultuurwetenschappelijke term die de op de discussie rond speelsheid van maatschappij en cultuur slaat. 

Aanraken mag (soms)

De werken op de tentoonstelling willen dan ook de sociale codes tussen kunst en mens doorbreken. Aanraken mag, met andere woorden. Tenzij er natuurlijk een bordje bij staat dat het tegendeel zegt. Zo kan je bijvoorbeeld rondrijden op sculpturen van Gavin Turk: een kleurrijke rij fietsen. Of je voeten vegen aan een werk van Dane Mitchell

En kijken mag ook

Op die manier wil Kortrijk haar bezoekers en eigen inwoners de stad op een andere manier laten beleven. De expo is dan ook gratis. Het parcours omvat meer dan veertig installaties op achttien locaties, zowel binnen als buiten. Voor een kunstpubliek zijn er klinkende namen zoals Wim Delvoye, David Claerbout, Lawrence Weiner, Erwin Wurm, Martin Creed en Peter Friedl.

De kunstroute door de stad en alle namen vind je op de website van PLAY Kortrijk.