Kunst spotten in de lentezon

Kunst in Brugge, Antwerpen en de kust

Martyna

De zon laat zich de laatste dagen van haar beste kant zien. Om daar op een cultureel verantwoorde manier van te kunnen genieten zocht BILL enkele openluchtactiviteiten op.  

1. Triënnale in Brugge

© Iwan Baan

Onder de noemer Liquid City leven vijftien kunstenaars en architecten zich tot 16 september uit in de historische binnenstad van Brugge. De monocultuur van chocolade, bier en kant maakt plaats voor jonge, creatieve mensen. De fotogenieke plaatjes van het Middeleeuwse Brugge krijgen er nu o.a. een gigantische metalen zwanenhals, een enorme walvis uit een paar duizend kilo plastic en een drijvend schoolgebouw bij. 

Meer info vind je hier.

2. Beaufort

Nog tot 30 september zijn de kustgemeenten méér dan de plaats bij uitstek om een verkwikkende én cultureel verantwoorde wandeling te maken. De lijst van de deelnemende kunstenaars oogt indrukwekkend: er is talent van eigen bodem zoals het architectencollectief Rotor. Uit de rest van de wereld komen namen als Kader Attia en Jason Dodge

Meer info vind je hier

3. Verbeke Foundation

© Denis Oudendijk

Met zijn 12 hectare natuurgebied (inc. bos en vijver) en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van grootste privé kunstsites in Europa. Behalve een permanente collectie van collages en assemblages van de 20ste eeuw, worden er ook tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst georganiseerd. In de tuin en serres zijn vooral installaties en beeldhouwwerken te zien, onder meer van Berlinde De Bruyckere, Peter Buggenhout en Jan Fabre

Meer info vind je hier.

4. PIT

© Kristof Vrancken

Met ‘pit’ brengt kunstencentrum z33 kunst in de open ruimte van Borgloon-Heers. De kunstwerken in het landschap -waaronder de befaamde doorkijkkerk- laten voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken.

Meer info vind je hier.

5. Experience Traps

© Bruno Voidey

Vanaf 1 juni opent de expo ‘Experience Traps’ in het Middelheimmuseum te Antwerpen met een groot feest. Naast de creaties van binnen- en buitenlands hedendaagse kunstenaars kan je dan ook genieten van performances, rondleidingen, dj’s en foodtrucks. Eén van de blikvangers is het opblaasbaar kunstwerk ‘Sacrilege’, een gigantisch springkasteel en replica van Stonehenge op ware grootte.

Meer info vind je hier.

6. The Crystal Ship

© Egmond Dobbelaere

Voor de derde keer op rij is de grootste kuststad van België de achtergrond voor het populaire kunstenfestival The Crystal Ship. Ook dit jaar maakten vijftien (inter)nationale kunstenaars grootschalige muurschilderingen en kunstinstallaties. De nieuwe werken vormen een toevoeging aan de 50 grotere en honderden kleine creaties die voortvloeien uit de afgelopen edities.

Meer info vind je hier

© Lene Ector