Maak kennis met Agathe Danon op de plee

#ToiletTalk

Noor Vandendriessche

In de reeks #ToiletTalk dringt BILL binnen in de ziel én in het toilet van jonge kunstenaars. Deze week: een kennismaking vanop de pot met fotografe en psychologe in spe Agathe Danon

Agathe Danon

"Geen relevante diploma's, noch vermeldenswaardige verwezenlijkheden, maar wel all-round-leuk om in de buurt te hebben." Althans dat zegt ze over zichzelf. Nochtans volgen meer dan tweeduizend mensen haar werk op Facebook. Hoog tijd dus om Agathe Danon aan de tand te voelen in het kleinste kamertje. 

Hoe heb je fotografie ontdekt?

Agathe Danon: "In het zesde leerjaar kochten mijn zus en ik een kleine camera. Onmiddellijk werd duidelijk dat we fotografie op een andere manier benaderden. Zij nam foto’s van onze vrienden en de kat, terwijl ik veel kieskeuriger was wat betreft mijn onderwerpen. Ik amuseerde me rot, en dat was dus het begin. Vanaf het middelbaar begon ik meer na te denken over hoe ik niet 'gewoon' een foto kon nemen, maar echt een werk kon creëren. Ik deelde de resultaten via Facebook en kreeg best wel positieve reacties. Toen mijn vader een spiegelreflexcamera kocht, oefende ik steeds meer. Waarna ik in het hoger onderwijs uiteindelijk een eigen camera gekocht. Het is echt allemaal heel langzaam geëvolueerd." 

Waarom koos je uit alle artistieke disciplines net fotografie? 

"Het was zeker geen bewuste keuze, mijn interesse is echt organisch gegroeid. Klinkt het belachelijk om te zeggen dat zoiets "in jou zit"? Ik volg nu bijvoorbeeld ook lessen grafiek op de tekenacademie, maar ik merk dat ik in mijn hoofd veel meer bezig ben met foto’s."

Naar wie kijk je op?

"In het derde middelbaar heb ik een groep fotografen uit Duitsland leren kennen waar ik enorm naar opkijk. In hun foto’s vind je vaak een combinatie van mens en natuur die ik zeer interessant vind. Laura ZalengaClara Nebeling en Nikolas Brummer maken deel uit van die groep en maken echt fantastische foto’s."

Zie je een evolutie in je eigen werk?

"Ik begin steeds abstracter te werken en mijn kleurgebruik verandert voortdurend, alles lijkt de laatste jaren steeds feller te worden. Ik denk dat vooral de komende projecten helemaal anders zullen zijn dan mijn oudere werk, aangezien ik de laatste maanden even een break inlaste."  

Zijn er elementen die vaak terugkeren?  

"Er zijn bijna altijd mensen aanwezig in mijn foto’s en ik gebruik veel kleur. Ik neem nooit foto’s met de intentie om ze zwart-wit te maken. Mijn werk is ook bijna altijd verhalend. Ik denk graag dat het personage een getormenteerde ziel is. De foto’s zijn dan een momentopname middenin een woelige periode. Al zit er achter sommige foto's ook gewoon helemaal geen verhaal."

Hoe zie je jouw toekomst als fotograaf? 

"Na mijn studies psychologie lijkt het me leuk om nog fotografie bij te studeren. Nu lag alles de laatste tijd even stel, maar ik heb weer een aantal nieuwe ideeën die ik snel hoop uit te voeren. Mijn interesse voor modefotografie groeit ook. Ik wil dan niet per se een verhaal brengen, maar werken met kleuren en materialen. Een keer werken voor Vogue zou ik echt heel zot vinden."

Volg Agathe via haar website haar Facebookpagina.