Maak kennis met Louis Verlinde op de plee

#ToiletTalk

Noor

In de reeks #ToiletTalk dringt BILL binnen in de ziel én in het toilet van jonge kunstenaars. Deze week: een kennismaking vanop de pot met performer en modeontwerper in spe Louis Verlinde

Hoe heb je kunst ontdekt? 

Louis Verlinde: "Ik was in het middelbaar al geboeid door kunst, maar ik ben er nooit verder mee gegaan. Ik deed wel toneel, het klikte toen goed met de leerkracht. Ze merkte dat ik meer bezig was met het maken en niet zozeer met het spelen. Ik heb veel met haar gepraat over hoe ik verder kon gaan met kunst. Dat was niet evident, want ik had helemaal geen voorkennis. Zij heeft me overtuigd om een toelatingsexamen in KASK Gent te doen. Dat was heel heftig, ik kwam in een volledige andere wereld terecht. Na die proef was ik echt kapot en twijfelde ik heel sterk. Ondertussen zijn we twee jaar verder en ben ik heel blij met mijn keuze."

Waarom koos je voor de richting Autonome vormgeving?  

"Het is een heel vrije opleiding. Je vertrekt vanuit jezelf en niet vanuit een medium. Als je schilderen en fotograferen wil combineren, kan dat. Ik wist ook niet exact wat ik wou, dus dit was de ideale richting voor mij. Ondertussen heb ik van alles wat kunnen proeven, daardoor weet ik nu waar ik mijn klemtonen wil leggen."

Naar wie kijk je op? Wie heeft je werk beïnvloed? 

"Ik heb niet één specifiek idool, want elke goede maker is een mogelijke inspiratiebron. Vaak vind ik een werk op zich goed, maar niet per se alle werken van dezelfde maker. Jan Fabres Mount Olympus heb ik niet gezien, maar het concept spreekt me wel aan. De commerciële factor ervan vind ik dan weer minder aantrekkelijk." 

Zou je je eigen werk ooit willen verkopen?

"Dat zou ik zeer moeilijk vinden. De drang om te creëren is er en natuurlijk is het leuk om daar geld mee te verdienen, maar ik wil wel eigen blijven aan mezelf. Ik wil geen fabriek worden."

Hoe is je werk tijdens je opleiding geëvolueerd? 

"In het begin wist ik totaal niet wat ik wou doen, ik was nog op zoek. Vorig jaar kregen we nog veel algemene vakken, toen kon ik alles testen en zien wat ik leuk vond. Dit jaar is mijn werkwijze helemaal anders. Vroeger vertrok ik vanuit mijn intuïtie. Ik zag een mooi beeld en begon direct. Nu heb ik dat afgeleerd en denk ik veel meer na, ik wil veel dieper graven in iets. Kunst is ook een zoektocht naar jezelf. In die twee jaar heb ik dus ook heel veel over mezelf geleerd."

Performance by Louis Verlinde

Zijn er elementen in je werk die vaak terugkeren? 

"Ik vind het moeilijk om in mijn eigen werk een rode draad te vinden, maar andere mensen kunnen dat wel. In mijn klas zeggen ze soms: “Dat is weer zo Louis.” Zelf zie ik een soort speelsheid en iets grotesk. Ik maak telkens mijn eigen wereld."

Je werkt ook met mode, wil je daarin verder gaan? 

"In het traject dat ik nu doe, heb ik inderdaad ook mode ontdekt. Dat is een heel interessant medium, maar ik mis de technische kennis. Ik ben nu zelfs aan het twijfelen om de toelatingsproef te doen aan de modeacademie."

Waar kunnen we je werk bewonderen? 

"Dit jaar ben ik in een project gestapt met Thans, een muzikant uit Gent. Zij organiseren huiskamerconcertjes waar er telkens ook een beeldende kunstenaar aan meedoet. Ik noem mezelf trouwens altijd maker, kunstenaar klinkt wat pretentieus. Toen heb ik een performance gebracht over het feit dat ik ook voeding nodig had om weer te kunnen creëren. Volgende week is er een overzichtsexpositie in Gent bij In De Ruimte. Ik ga er iets nieuws doen, samen met dertien beroepskunstenaars. De performance gaat over een identiteitscrisis, een crisis in het algemeen en daaruit energie putten om verder te gaan. Het gaat over leven, overleven, bouwen, breken en blijven drijven."

Louis Verlinde

  Je kan Louis volgen via zijn website.